Stranci u našim bankama uštedeli 256 miliona evra

Objavljeno: 19.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Stranci u bankama Srbije na štednim računima imaju oročeno 256,3 miliona evra. Ove štediše najčešće su iz zemalja u okruženju, kao i zaposleni iz kompanija koje investiraju kod nas. Među njima ima i građana koji borave i rade u inostranstvu, a poreklom su iz Srbije.

Stranci kod nas najčešće štede u evrima

- Najveći broj depozita nerezidenata položen je kao štednja po viđenju, dok od svih oročenih uloga ove kategorije klijenata nešto više od 45,5 odsto čine depoziti sa periodom oročenja od godinu dana. Više od polovine njihovih štednih računa sadrži depozite u evru, a oko 27,7 odsto je u dinarima - kažu u Banci Intezi.

Ista situacija je i u Eurobanci EFG, gde se klijenti nerezidenti najčešće opredeljuju za oročavanje novca u evru i dolarima i to na rokove od šest i 12 meseci. 

- Prosečan odnos je 60 odsto oročenja na rok od 12 meseci i 40 odsto na rok od šest meseci. Sredstva se češće oročavaju u evrima, dok su oročenja u dolarima pojedinačna i uglavnom u većim iznosima - kaže Goran Tomić, direktor Sektora za depozite građana Eurobanke EFG.

Iako stranci kod nas to mogu, naši građani ne mogu da štede u inostranstvu.

Kako objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije, držanje deviza van Srbije je kapitalna transakcija koja prema Zakonu o deviznom poslovanju još nije potpuno liberalizovana. 

- Srbija se Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU obavezala da će u roku od četiri godine od stupanja na snagu ovog sporazuma liberalizovati sve kapitalne investicije, uključujući i mogućnost da građani bez ograničenja drže devize kod banaka u inostranstvu - kažu za “Blic” u NBS. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana