Kinez izmislio banku u Americi

Objavljeno: 19.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Beta

Kineski trgovac pirinčem Lin Čanping izmislio je banku u Americi i još rekao da ju je kupio za 60 miliona dolara. Malo poznati preduzetnik proslavio se januara kada su državni mediji preneli da je preuzeo rukovodstvo Atlantikom, bankom u americkoj državi Delaver. 

Neprevazidjena kupovina donela mu je prestižni upravljački posao u rodnom gradu u Kini, a njegovo preduzetničko iskustvo mediji su nazvali "legendarnim".

Kako je rekao, Lin je dve godine ugovarao kupovinu Atlantik banke u Delaveru koja je 2008. bankrotirala u finansijskoj krizi, posle 85 godina postojanja. Vodili su je Jevreji - za koje Kinezi veruju da poseduju izvanredne preduzetničke vestine.

Njeno ime je, kako je rekao, promenio u HSBC Federejšen konzorcijum, čime joj je dao dobar prizvuk, sličan imenu svetskog gigantg HSBC Holdings, dobro poznatog kineskoj javnosti.

U banku je navodno uloženo 40 miliona dolara.

Linova priča je privukla toliku pažnju, da su novinari upoznati sa američkim bankarskim propisima ispitali legitimitet njegovih tvrdnji - i ustanovili da on ne samo da banku nije kupio, već da ona ne postoji.

Kupovina je imala poseban značaj jer je istovremeno služila kao simbol ekonomskog rasta Kine, a propadanja SAD.

U glavnim državnim novinama Pipols dejli, Lin je opisan kao oštrouman i vredan preduzetnik koji je, kao mladić prodavao dugmad, kasnije kupio rudnik bakra i zlata u Gani, i ulagao u trgovinu pirinčom u Kini. Njegov takav profil je i dalje na internetu.

Lin (41) je početkom juna zatvoren zbog prevare, a položaj mu je oduzet i predat državnoj upravi. 

Njegov nagli uspon i pad ilustruju koliko se u Kini razvilo lažiranje - od kopiranja proizvoda, do celih institucija i karijera. Prošle godine, zvaničnici su našli pet lažnih prodavnica američke kompjuterske firme Epl (Apple) u jugoistočnom gradu Kunming.

Prodavnice su u potpunosti imitirale američke, sa sve krivudavim stepeništem i osobljem u plavim majicama. Početkom ovog meseca, domaći mediji u istočnoj provinciji Šandong razotkrili su lažni niverzitet. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana