Španiji srezan rejting za tri nivoa

Objavljeno: 14.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, BBC

Bonitetna agencija Moody's snizila je kreditni rejting Španije i Kipra i to samo na jedan nivo iznad rejtinga koji se tretira kao "đubre" (junk).

Taj potez usledio je nakon odluke o paketu pomoći španskim m bankama, vrednom 100 milijardi evra, koja je doneta preko vikenda. Očekuje se da će i Kipar u nadolazećim danima zatražiti pomoć od međunarodne zajednice, javlja BBC.

Španska vlada suočena je s najvećim troškovima zaduživanja na tržištu od uvođenja evra, a kreditori se boje za budućnost te zemlje u evrozoni. Rejting te zemlje srezan je za tri nivoa s A3 na Baa3 – samo jedan nivo iznad smeća, što je isti rejting koji ima Hrvatska. Rejting Kipra snižen je s Ba1 na Ba3.

Iz Moody'sa su rekli da bi rejting ovih zemalja mogao dodatno da bude snižen, nakon što u sledeća tri meseca analiziraju situaciju u Španiji. Mnogi ulagači ne smeju da ulažu u dužničke papire s rejtingom u kategoriji smeća, zbog čega bi se u tom slučaju Španija još teže zaduživala.

Iz Moody'sa su ranije najavili da bi mogli da sniže rejtinge svih zemalja evrozone – čak i njemački vrhunski AAA – ako im se učini da se povećao rizik da bi Grčka mogla izaći iz evrozone. To bi se moglo dogoditi u slučaju da radikalna levičarska stranka Syriza, koja se protivi merama štednje dogovorenima s međunarodnom zajednicom, pobedi na izborima u nedelju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana