Bundesbanka: Ko plaća, taj se pita

Objavljeno: 13.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business.hr

Evropska bankovna unija može da bude od koristi samo ako bude imala odgovarajući oslonac u fiskalnoj uniji, upozorava nemačka centralna banka - Bundesbanka.

Iz Bundesbanke navode da bi takva fiskalna unija bila ovlašćena zaustaviti kršenje budžetskih propisa u pojedinim državama.

Viceguvernerka Bundesbanke Sabin Lautenšlager objašnjava da "onaj ko plaća račun, mora da ima pravo i na kontrolu, naročito kada se radi o ogromnim iznosima kojima smo svedoci u bankovnim krizama".

Niz europskih političkih zvaničnika je sugerisao uspostavljanje svojevrsne bankovne i fiskalne unije kako bi se teret finansijske krize prebacio na šira evropska pleća i time smanjio pritisak na pojedine članice, poput Grčke ili Španije.

Lautenšlager kaže da će bankovna unija biti od koristi ako bude uključivala viši stepen integracije mehanizama za superviziju banaka odnosno veći skup instrumenata kojima bi se sprovodilo gašenje banaka u pojedinim članicama i sprečila navala na banke.

Ona je i upozorila da uspostavljanje bankovne unije mora biti popraćeno formiranjem fiskalne unije koja bi joj bila oslonac. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana