Kad je ekonomija slaba, kilav je dinar

Objavljeno: 13.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris izjavio je da je za stabilan i čvrst kurs dinara prema evru dovoljan samo jedan uslov – jaka ekonomija, a u uslovima kada imamo slabu ekonomiju, sve mere mogu samo usporavati slabljenje domaće valute. 
 
– Ukoliko imamo u vidu našu realnost, jednostavno, osuđeni smo u tekućim uslovima na to da imamo kontinuirano slabljenje kursa dinara u odnosu na evro – istakao je Fabris u izjavi novinarima.

Po njegovim rečima, razlozi su to što Srbija ima višu inflaciju nego evrozona, visok budžetski i spoljnotrgovinski deficit „i što, jednostavno, nemamo jaku ekonomiju koja bi stala iza kursa”.

Kako je objasnio Fabris, kurs je u proteklom periodu, pre svega ovih dana, reagovao na visok stepen neizvesnosti, odnosno visok stepen političke nestabilnosti, „a nisu postojali realni faktori koji su uticali na ovoliko slabljenje kursa dinara”.

Narodna banka Srbije pravovremeno je reagovala i preko deviznih intervencija izvukla značajnu količinu novčane mase, ocenio je Fabris, tako da, po njegovim očekivanjima, u narednom periodu neće biti velikih skokova, odnosno velikih gubljenja vrednosti kursa dinara.

Dinar je juče oslabio 0,7 odsto i zvanični srednji kurs je 115,3940 dinara za evro. Domaća valuta je ove godine bila najjača 11. januara, kada je jedan evro vredeo 103,6922 dinara, a najslabija 4. juna, kada je srednji kurs bio 117,6943 dinara za evro. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana