OTP banka kupuje KBC banku

Objavljeno: 13.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Tokom ove godine banke u Srbiji menjaće vlasnike. Zainteresovanost za naše tržište pokazuju sve više turske banke, među kojima je Garant banka, a kako “Blic” nezvanično saznaje, mađarska OTP banka kod nas planira povećanje tržišnog udela i preuzimanje KBC banke.

OTP banka, koja je banka broj jedan u Mađarskoj, prisutna je u Srbiji od 2005. godine, kada je kupila Nišku banku, a dve godine kasnije i Kulsku i Cepter banku. Dalja ambicija je da širi svoje poslovanje u Srbiji, a što je moguće postići kupovinom neke banke. KBC.

Interesantno je da je mađarska banka u Srbiji mnogo lošije poslovala od KBC banke, koja je inače članica KBC Grupe, jedne od posebno dobro pozicioniranih finansijskih institucija na tržištima Belgije, Centralne i Istočne Evrope i Rusije.

Mađarski gigant u protekloj godini zabeležio je gubitak veći od milijardu dinara, dok je KBC banka ostvarila dobit od 120 miliona dinara.

U drugoj polovini godine očekuje se i početak poslovanja Gasprom banke Srbija, a njeni poslovi trebalo bi da budu vezani za izgradnju gasovoda Južni tok, drugu fazu izgradnje skladišta gasa Banatski dvor, gasnu centralu „Srbijagasa“.

Gasprom banka neće kupiti nijednu od postojećih, već će dobiti grinfild licencu. Predviđeno je da „Srbijagas“ ima trećinu vlasništva, a Gasprom banka dve trećine vlasništva u ovoj zajedničkoj finansijskoj instituciji.

Bilo je opcija da Gasprom banka uđe na tržište Srbije kupovinom Srpske banke, međutim od toga se odustalo, kao i od ideje da neke druge banke budu preuzete pošto nisu ispunjavale standarde Gasprom banke.

- Početni kapital Gasprom banke Srbije biće 15 miliona evra. Pripremili smo odgovarajuću dokumentaciju, čekamo formiranje nove vlade koja bi ovu saradnju odobrila, a onda bismo krenuli u proceduru dobijanja dozvola - kaže Dušan Bajatović, generalni direktor JP “Srbijagas”.

Još bez zahteva u NBS

Iako su u opticaju brojne najave banaka da dolaze na naše tržište ili da šire svoje učešće na njemu, u centralnu banku u 2012. nije stigao nijedan zahtev.

- Do sada u ovoj godini nijedna banka iz inostranstva nije podnela zahtev Narodnoj banci Srbije za preliminarno odobrenje za osnivanje banke niti zahtev za dobijanje prethodne saglasnosti za kupovinu akcija neke banke u Srbiji - kažu u NBS.

I Hipo Alpe-Adrija banka u Srbiji zbog prodaje evropskog jugoistočnog ogranka Hipo grupe trebalo bi da promeni vlasnika. Nemačka Dojče banka priprema tu prodaju, a biće obuhvaćene banke i lizing kompanije Hipo grupe u pet zemalja bivše Jugoslavije: Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Interesovanje su pokazali investitori iz Rusije, Turske i jugoistočne Azije.

I turski bankari i te kako su zainteresovani za ovo područje, a tu informaciju nedavno je potvrdio i Aleksandar Međedović, kopredsednik turskog dela Poslovnog saveta Turska-Srbija. On je najavio da turske banke, među kojima je Garant banka, a koje posluju i na međunarodnom tržištu, imaju nameru da otvore svoje filijale u Srbiji.

Nekadašnja austrijska Folks banka na jesen će promeniti ime u Sberbanka i tako će ta ruska finansijska institucija ozvaničiti svoj ulazak u Srbiju. To je druga banka iz te zemlje posle Moskovske koja će raditi kod nas a koja je juče obelodanila da je posle kupovine Folks internešenela potpisala ugovor i o preuzimanju turske Deniz banke. Na taj način proširiće svoje učešće u Turskoj, ali i u Austriji i Rusiji.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana