Dinar u snažnom uzletu

Objavljeno: 12.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Odluka Narodne banke Srbije da referentnu kamatnu stopu podigne za pola procentnog poena na 10 odsto, uticala je na jačanje dinara, ali je prema ocenama stručnjaka, tome još više doprinela percepcija bankara da bi naše monetarne vlasti bile spremne da preduzmu još oštrije korake kako bi dinar vratile na viši nivo u odnosu na evro.

Kurs evra u petak je bio na 115,2687 dinara, što znači da je dinar ojačao za 0,3 odsto pošto je NBS objavila svoju odluku o korekciji repo stope. Međutim, efekat povećanja je zapravo bio veći od 0,3 odsto, pošto se ovakva odluka NBS očekivala već nekoliko dana, tako da je dinar u snažnom uzletu još od 5. juna, kada je kurs bio na nivou od 117,3571. Dan ranije kurs je bio na istorijski najvišoj vrednosti od 117,6942 dinara za evro.

Osim jačanja dinara i sledstveno tome, stabilizovanja inflacije, podizanje repo stope će po automatizmu podići i rate za kredite koji nisu vezani za deviznu klauzulu, koje bi trebalo da proporcijalno porastu za 0,5 odsto, s obzirom da je u većini takvih zajmova, kamatna stopa definisana kao zbir repo stope i bankarske marže. Pojedini ekonomisti ističu i da će jačanje dinara destimulisati izvoz, a stimuliše uvoz, u poređenju sa time da je kurs ostao na nivou od 117 dinara za evro.

Goran Milićević, izvršni direktor Komercijalne banke, kaže da podizanje repo stope u ovakvoj situaciji ima ekonomske logike i da utiče na stabilizaciju dinara.

- Kada god se menja referentna kamatna stopa, ona u smeru svoje promene vrši pritisak na cenu novca - dodaje Milićević, komentarišući koje će posledice viša repo stopa imati po kamate na dinarske kredite.

Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, kaže da je tačno da podizanje referentne stope „definitivno vodi tome da poraste i cena kredita u dinarima“, ali da su kamate na te zajmove već sada „solidno visoke, tako da ne verujem da će banke na ovaj način uopšte biti dodatno stimulisane da odobravaju ove kredite“.

Prema njegovim rečima, trenutno jačanje dinara nije posledica samo toga što je centralna banka podigla svoju glavnu kamatnu stopu za pola procenta, već toga što je najavila mogućnost još značajnije korekcije repo stope, koja bi joj dozvolila da ove godine inflaciju zadrži u planiranim okvirima.

- Banke su na tu mogućnost proaktivno reagovale, što je rezultovalo jačanjem domaće valute - ocenjuje Stevanović, napominjući da je sa ovim dešavanjima koincidirala i isplata stare devizne štednje, što je takođe doprinelo korekciji kursa.

Međutim, ovaj ekonomista upozorava da će u slučaju da država, odnosno Vlada, nastavi da troši novac dosadašnjim tempom i da povećava deficit, bez pokazivanja želje za štednjom, NBS biti primorana da jače reaguje, jer će dinar bez obzira na sadašnje jačanje, opet početi da klizi nadole.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je NBS podigla repo stopu samo kako bi sprečila inflacioni skok, „pošto je to jedino o čemu ona brine“.

- Iako će mere NBS svakako doprineti suzbijanju pritisaka na inflaciju, njihova jednostrana primena će imati i loše efekte, jer će jači dinar ponovo otežati izvoz, a podstaći uvoz. Bojim se da će evro dosta nisko sada pasti, a ne treba zaboraviti da imamo dug od 24 milijarde evra prema inostranstvu - kaže Kovačević. Prema njegovim rečima, ako Vlada ne bude uskoro formirana, NBS će u želji da ispuni svoj inflacioni cilj za ovu godinu, „dinar možda oboriti i do nivoa od 112 za evro, koliko je bio ranije, što bi bilo veoma loše po izvoz.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana