Evropa protiv velike trojke

Objavljeno: 12.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

U Evropi se priprema osnivanje rejting agencije kao odgovor na kompromitovanu vladajuću trojku iz Amerike. Kapital je prikupljen, ali je pitanje može li nova agencija biti nezavisna.

Mnogi evropski političari bili su šokirani radom i ulogom rejting agencija u sadašnjoj dužničkoj krizi. One su u proteklih godinu dana bile optužene za dodatne tenzije na tržištu i prerano rezanje kreditnog rejtinga zemalja - što nisu neopravdane optužbe.
Postojeće takve agencije uglavnom su iz SAD-a i na njihovov tržištu vlada gotovo oligopol. Tri najveće agencije (Standard&Poor’s, Moody’s i Fitch) i dalje imaju značajan uticaj na tržišna kretanja uprkos svim greškama u prošlosti.

Celi finansijski sastav koncipiran je tako da zavisi od rejtinga u tih nekoliko agencija – na primer, politika investiranja neke finansijske institucije može propisivati kako se ne sme ulagati u finansijske instrumente čiji je rejting niži od određenog nivoa, osim toga i upravljanje rizicima u velikoj se meri oslanja na rejtinge itd.

Svaka kompanija, svaka država koja od investitora želi da dobije novac, mora da ima ocenu rejtinga. Što je bolji rejting, to je manji trošak zaduživanja. Dakle, može se slobodno reći da je velika trojka u vrlo lukrativnom biznisu.
Početkom maja objavljeno je kako su se evropske finansijske institucije složile da će financijski pratiti osnivanje nove, evropske agencije za kreditni rejting.

Najavio je to Markus Krall, jedan od partnera u konzultantskoj kompaniji Roland Berger i, prema svemu sudeći, budući prvi čovek te agencije. Nova rejting agencija, ovaj put evropskog porekla biće, prema Kralovim rečima, “nezavisna”. Uprkos naglašenoj “nezavisnosti”, za sada nisu imenovane kompanije koje će finansirati taj projekt.

Za osnivanje evropske agencije navodno je prikupljeno oko 300 miliona evra početnog kapitala. Plan je početi sa procenama rejtinga pojedinih zemalja. Krall predviđa da bi prve rejtinge mogli da objave u proleće sledeće godine.

Tek nakon pokrivanja segmenta državnog duga, očekuje se prelazak na segment korporativnog duga. Za tri godine nadaju se da će zapošljavati oko 1000 ljudi, za pet godina planiraju zauzeti 25 odsto tržišta u Evropi, za 10 godina 25 odsto tržišta u svetu. Vrlo ambiciozno.

Kakva je konkurencija? Osim tri najvećih i najuticajnijih rejting agencija, postoji još 70 do 150 manjih kompanija specijaliziranih za pojedine regije ili određene vrste imovine. Ipak, najvažnije rejtinge objavljuje velika trojka.

Uprkos galami političara protiv njih, svake im godine plaćaju stotine hiljada evra za procene rejtinga. Rejting agencije ne finansiraju investitori nego izdavaoci.

Fitch je 2011. imao operativnu maržu od 31 odsto. Iste godine S&P-ova je marža iznosila 41 odsto, a Moody’sova 44 odsto.

Očito je da je velika trojka orjentisana prema profitu. Nova evropska agencija, navodno, ne bi trebala da temelji svoje poslovanje na takvim principima.

Nažalost, i Krall će morati da prati postojeći poslovni model rejting agencija barem prvih nekoliko godina. Konkurencija na tržištu biće im žestoka, glavni konkurenti biće im velike agencije sa dobro uhodanim poslom i velikim klijentima.

Pitanje je koliko će i na dugi rok uspeti da nametnu principe “pozitivnog, etičkog i nezavisnog” poslovanja koje trenutno zagovaraju u potrazi za početnim kapitalom.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana