EUR 117,51 USD 105,80 CHF 107,06

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 09.12.19. :: 117.5515 rsd

Ne pomažu ni veće plate

Objavljeno: 08.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Penzije i primanja u javnom sektoru bez zamrzavanja, a PDV će biti veći bar tri odsto. "Koverte" bez stega neće doneti bolji život, jer će uz rast poreza sve biti skuplje.

Zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija, iako više puta najavljivana kao urgentna mera štednje, neće biti - saznaju "Novosti" u Vladi. "Oslobađanje" primanja od stega dobra je vest, posebno za skoro tri miliona građana koji zavise od državne kase, ali to ne znači da će bolje živeti. Cene će uskoro sigurno biti veće, jer će porez na dodatu vrednost biti povećan, i to najverovatnije na 21 odsto.

Državna vlast odlučila je da odustane od zamrzavanja penzija i plata, jer takva mera, prema procenama, dala bi više štete nego koristi. Jedna od posledica bio bi još veći pad ionako desetkovane potrošnje. Sa još tanjim kovertama građani bi bili prinuđeni da dodatno smanjuju svoje kupovine.

- Statistički podaci pokazuju godišnji pad prometa u maloprodaji od 6,2 odsto, ali realno, pazari su manji i do 20 odsto - ukazuje sagovornik "Novosti".

- Kada bi u ovom trenutku i plate u javnom sektoru i penzije stavili "pod led", bez obzira na simbolična povećanja, posebno kod primanja najstarijih sugrađana, promet bi sigurno bio znatno manji. Sve to se preliva na proizvodnju, koja će biti sve skromnija, a samim tim bi i bruto društveni proizvod bio ozbiljno ugrožen.

Otpisštanja ove godine među državnim službenicima neće biti otpuštanja. Reorganizacija radnih mesta u svim sektorima koji se finansiraju iz državne kase sačekaće, kako "Novosti" saznaju, proleće 2014. godine.

Oko 1,7 miliona najstarijih građana dobilo je u maju povišicu aprilskih primanja od 3,46 odsto, a i zaposleni u javnom sektoru dobili su toliku "povišicu". Dok su penzioneri prosečno dobili 828 dinara više, javna je tajna da je rast primanja državne administracija bio, ipak, znatno veći. Prema nekim procenama, njihove plate porasle su za oko 15 odsto. Toliki rast nije nadgradilo samo godišnje usklađivanje s rastom potrošačkih cena, već i poseban način rangiranja zaposlenih službenika. Mnogobrojni su sa većim koeficijentima "zaslužili" i veće plate.

- Zamrzavanje plata i penzija ne bi imalo veliki efekat na uštedu, ali to bi bila dobra poruka da država želi socijalnu pravdu - kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta.

- Ipak, bilo bi dobro da država pribegne bar zamrzavanju, ako ne i smanjenju visokih plata, koje su česte, kako u javnim preduzećima, tako i u Narodnoj banci Srbije. Nevorovatno zvuči podatak da je prosek plata u NBS - 108.000 dinara. Država bi mogla i da ukine pravo dobro pozicioniranim činovnicima da primaju zarade na više mesta - dodao je profesor Savić.27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana