Žene slabije plaćene od muškaraca

Objavljeno: 08.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Iako su žene u Srbiji gotovo isto obrazovane kao i muškarci, one su češće nezaposlene i manje su plaćene – o tome svedoče statistika zarada iz septembra 2010. godine, koja govori da je plata žena zaposlenih u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti iznosila 48.437 dinara, a plata muškarca 59.415 dinara. Zarada žena u državnoj upravi iznosi 57.783 dinara, a muškarac na istom radnom mestu dobija 60.148 dinara.

Osim što su manje plaćene na istom radnom mestu, žene provode čak dva sata dnevno više na neplaćenim poslovima u domaćinstvu, a podaci govore da više od 60 odsto pripadnica lepšeg pola u našoj zemlji, osim u sopstvenoj porodici, radi i u drugom domaćinstvu – najčešće pomaže svojim starim i bolesnim roditeljima u kućnim poslovima.

Jezik brojki i slova takođe govori da sedam odsto žena u Srbiji spada u kategoriju samohranih roditelja i same nose teret podizanja deteta. Iako podaci govore da četiri petine žena i muškaraca u Srbiji živi u braku, statističari beleže konstantan pad broja zaključenih brakova, kojih je 2010. godine bilo za oko trećinu manje nego 1980. godine.

Ovo su samo neki od zanimljivijih podataka koji se nalaze u knjizi „Žene i muškarci u Srbiji: šta nam govore brojke”, koju potpisuje dr Marina Blagojević-Hjuson, naučna savetnica u Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu.

Osvrćući se na problem niskog fertiliteta u našoj zemlji, dr Mirjana Bobić, profesor socijalne demografije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i recenzent knjige „Žene i muškarci u Srbiji: šta nam govore brojke”, upozorila je da se bez ozbiljne intervencije države u pravcu podizanja kvaliteta svakodnevnog života, natalitetna statistika neće promeniti.

- Poslednja generacija žena u našoj zemlji koja je rađala dovoljno dece za reprodukciju nacije rođena je između 1922. i 1926. godine. U svim zemljama južne Evrope beleži se niska stopa fertiliteta, jer nedostaju dobre populacione politike koje omogućavaju usklađivanje javne i privatne sfere. Nasuprot nekim retrogradnim tumačenjima sociologa da žene zbog svog sebičluka i lagodnosti neće da rađaju više dece, sva ozbiljna socio-psihološka istraživanja govore da ona žena koja nije zadovoljna svojim partnerom, brakom i roditeljstvom neće da rađa decu. Formula za bolji fertilitet glasi: partner plus sreća jednako dete, a ne partner plus dete jednako – sreća - istakla je dr Mirjana Bobić. 

Ona je ocenila da u našem društvu postoji velika konfuzija vrednosti – sa jedne strane se od žene očekuje da bude zaposlena, ali se istovremeno smatra da dete zaposlene majke pati, jer ostaje samo kod kuće, odnosno u obdaništu.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana