Evropa na rubu finansijskog haosa

Objavljeno: 07.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Evropa je na rubu finansijskog haosa. Tržište kapitala, trenutno najmoćnija sila na svitu, ubrzano gubi poverenje u finansijsku koherentnost evrozone.

Unutrašnje urušavanje kakvo je 2008. godine izazvao kolaps Liman bradersa, nije daleko, piše Vašington post.

Ako se desi, neće samo demontirati evrozonu, nego nas sve može uvesti u globalnu ekonomsku krizu, sličnu Velikoj recesiji iz tridesetih godina prošlog veka - navodi se u listu.

List dalje piše da se taj rizik može prepoznati u opštoj strukturi kamatnih stopa. Na jednoj strani, američke obveznice sada imaju najnižu vrednost u istoriji, a na drugoj, slabe države eurozone, poput Španije i Italije, imaju užasno visoke stope jer ulagači sve više dovode u pitanje njihovu likvidnost.

Uz to sve veće firme i bogati pojedinci povlače gotovinu i vrednosne papire iz banaka u tim slabim zemljama, što dodatno potkopava njihove finansijske sistema, konstatuje list u uredničkom komentaru..

Razlog što je tržište evrozone pod udarom treba tražiti u oklevanju njenih čelnika da razviju alatke u borbi s ovakvim pritiscima. Poučan je američki odgovor na kolaps kreditnog sistema iz 2008. godine. Federalne rezerve su nizom velikih koraka sprečile totalni kolaps: ubacili su neverovatnih 13 biliona dolara pomoći uključujući posebne objekte za investicijske fondove, finansiranje potrošača, tržište papirima i ostale sektore.

Lideri evrozone razmatrali su slične mogućnosti spasavanja, ali ih još uvek nisu usaglasili niti pretvorili u projekte. Zašto to nisu uradili velika je misterija, ali bolje bi bilo s tim krenuti odmah.

Evropa je ušla u ovu opasnu situaciju, jer monetarna unija funkcioniše samo ako su jedinstvene i fiskalna, bankarska i ekonomska politika. U suprotnom, razlike među članicama u njihovoj konkurentnosti, budžetskim deficitima, nacionalnim dugovima i bankarskom stanju mogu prouzrokovati ozbiljnu finansijsku neravnotežu.

O svemu je tome raspravljano 1992. godine kada je sačinjen dogovor o monetarnoj uniji, ali dalja integracija nije ostvarena.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana