Udovički: Kraj burazerske države

Objavljeno: 06.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika, Tanjug, B92

Preporuke Fiskalnog saveta novoj vladi nisu samo bolne već i neizbežne, smatra bivša direktorka programa UN za zemlje u tranziciji Kori Udovički. 

Udovički, međutim, navodi da će nova vlada sem toga, ako misli da dočeka kraj mandata, morati uz fiskalno "zatezanje" da ubrza i privredni rast kroz podizanje privrednog kapaciteta zemlje.

Udovički je u autorskom tekstu za Politiku istakla da je to moguće jer Srbija još ima rezerve, koje se nalaze u prostoru za bolju organizaciju, pažljivije trošenje sredstava, kvalitetnije javne usluge, od obrazovanja do zdravstva, ali pre svega u prostoru za kvalitetnije usluge privrede.

Ona je naglasila i da je došlo krajnje vreme da se Srbija suoči sa svojim najsloženijim problemom - "burazerskom" državom.

- Da bismo 'okrenuli novi list', treba prvo da prihvatimo da je srpskoj privredi potrebna država, ali drugačija. Da prihvatimo potrebu da se postave jasni prioriteti, što znači i spremnost da se bar neki interesi žrtvuju, bar privremeno. I konačno, mora se izgraditi institucionalni i proceduralni mehanizam kroz koji bi se formulisale politike, 'zbijali redovi' društva oko njih, a zatim one disciplinovano sprovodile - precizirala je ona. 

Udovički je ukazala da su dubina krize i posledice koje može ostaviti na društvo i političke elite toliki da je postalo moguće zamisliti "džentlmenski sporazum" među članicama nove vlade, po kom bi uspostavile mehanizam uozbiljavanja države za samo nekoliko, ali bitnih i zajedničkih, prioriteta.

- Morao bi to biti mehanizam od zajedničkog poverenja koji bi posredovao među članicama vlade u izboru prioriteta i i formulaciji politika (a znači i izbor onoga što se žrtvuje ili odlaže), koordinisao i pratio njihovo sprovođenje i na kraju, kontrolisao njihov kvalitet - navela je ona. 

Udovički je istakla da, posle izbora prioriteta, formulaciju politika i programa ne mogu da obavljaju ni stručnjaci ni političari sami, već da bi one bile svrsishodne i delotvorne, nju moraju voditi političke strukture, ali uz istinski dijalog, i sa strukom, zainteresovanim stranama, pre svega privrednicima.

- Drugo, možda najvažnije za istinsku promenu ponašanja, jeste da se od samog početka za svaki od programa uvede sistem praćenja njegovog sprovođenja i to merenjem rezultata jasno definisanim merilima. Treće, mehanizam bi morao imati centar koji bi obezbeđivao zajedničko delovanje nosilaca resornih politika i pomagao u donošenju odluka na nivou vlade kada svi resorni interesi ne mogu da budu zadovoljeni.

Prema njenim rečima, pošto su prioriteti ekonomski, mehanizam bi se mogao staviti "pod kapu" Ministarstva finansija, ali bi mogao biti i drugde, a bitno bi bilo da se resor kome se dodeli mehanizam uredi tako da ga sve stranke u vladi smatraju zajedničkim.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana