'Srbiji nedostaje dve milijarde evra'

Objavljeno: 06.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Plate u Srbiji su opterećene porezima i doprinosima i one u našoj zemlji iznose 64 odsto neto zarade, dok u Bugarskoj je 52, a u Makedoniji 45 odsto, što predstavlja veliki problem.

Član fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kaže da će javni dug do kraja godine biti viši od 55 odsto.

- Srbiji nedostaje dve milijarde evra. Neophodno je da nova vlada usvoji paket mera koji će pomoći "ozdravljenju" javnih finansija - rekao je Altiparmakov.

Altiparmakov je ocenio da kao krajnju meru treba sprovesti zamrzavanje plata i penzija i dodao da država treba, kako bi izbegla krizu javnog duga da napravi ozbiljne poreske reforme.

- Naš deficit će biti oko dve milijarde evra i njih je neophodno do kraja mandata nove vlade (2016. godine) nadomestiti kako bismo uspeli da izbalansiramo budžet - rekao je.

Dodao je da će Srbija ove godine imati veći deficit nego što je planirano i da dve milijarde evra nedostaju, a taj problem se može rešiti jednom ozbiljnom akcijom protiv poreskih utaja, javnim nabavkama, javnim agencijama.

- Ima nekoliko scenarija kako doći do te dve milijarde evra, a prvi, najoptimalniji je da se ne povećava PDV i da se uštede postignu na rashodu - kazao je on.

Taj scenario, kako je dodao je moguć, ali zahteva nominalno smanjenje plata i penzija pet do šest odsto.

- Ako postoji društvena i politička volja za to.Drugi scenario je zamrzavanje plata i penzija i tada nije moguće izbeći povećanje PDV od jedan, dva odsto. I treći scenario, koji smo predložili i koji se dosta pominje, je da PDV bude 22 odsto - objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ako bi se nova vlada odlučila za zamrzavanje plata i penzija, iz tih mera bili bi izuzete minimalne penzije i sva socijalna davanja.

 

 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana