Notari smanjuju prevare pri kupovini stanova?

Objavljeno: 01.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Ministarka pravde Snežana Malović najavila je da će prvih 100 javnih beležnika početi s radom u septembru, a među poslovima kojima će se baviti su i mogućnost overa i zaključivanje ugovora koji se odnose na raspolaganje nepokretnostima. Posle 1. septembra 2014, svi ugovori o raspolaganju nekretninama moraće biti sačinjeni u obliku javnobeležničkog zapisa. Ministarka Malović smatra da će uvođenje javnih beležnika u pravni sistem Srbije povećati pravnu sigurnost građana. A ona je neophodna kod prodaje stanova, koji su, često, preprodavani i po nekoliko puta, a da se prodavcima - lažljivcima teško ulazilo u trag.

U planu je da javni beležnici preuzmu i poslove koji su značajni za svakodnevne potrebe građana i na taj način im omoguće da brže i lakše dođu do sporazuma, ugovora i drugih pravnih akata koji su im neophodni. Istovremeno, sudovi će se znatno rasteretiti, što će za posledicu imati veću efikasnost njiohovog rada.

U agencijama za promet nekretnina pozdravljaju uvođenje notara koji će građanima dvostruko pomoći, i stručno, i smanjenjem dugog čekanja u sudovima zbog čestih gužvi, koje su neretko onemogućavale građane da završe posao kvalitetno i pravovremeno. Direktor Prodaje u Agenciji „Solis” Dragan Rabatić izjavio je za naš list da će pojavljivanje notara na tržištu povećati sigurnost građana koji kupuju nekretnine, omogućiće se stručna i brža kontrola dokumentacije, koja je nezaobilazna prilikom sklapanja kupoprodajnih ugovora. A notari kao najstručniji pravnički kadar dobra su garancija kvalitetnog rada.

Sagovornik smatra da je za sigurnost kupca nekretnine izuzetno važna i stručnost posrednika u kupoprodaji. Zato država konačno mora poraditi i na licenciranju onih koji se bave prodajom stanova, kuća i drugih nekretnina, kako bi se izbegle varjača-agencije, koje postoje samo na papiru, a agentima se predstavljaju potpuno nestručne osobe koje imaju za cilj samo da uzmu proviziju od klijenta.
Danas se u Srbiji prometom nekretnina bavi više od 1.000 posrednika, a za pokretanje tog posla dovoljno je registrovati preduzeće koje često ima samo gazdu. A ima i onih koji rade, a da čak nemaju ni registrovanu firmu, već samo mobilni. Zato je nasušna potreba da se donese propis o posredovanju u prometu nepokretnosti. Rabatić kaže da bi svaki agent morao da ima licencu i položen stručni ispit, što bi značilo da poznaje propise koji se odnose na konkretnu oblast kojom se bavi.

Nacrtom zakona o posredovanju u prometu nekretnina predviđen je obavezan upis u registar poserdnika i imenik agenata. Ako tome dodamo i registar investitora, koji obavezno mora da se vodi u svim jedinicama lokalne samouprave, shodno Zajkonu o planiranju i izgradnji, mešetarima u preprodaji stanova bi se stalo na kraj. Međutim, kako ovi poslovi idu veoma sporo, uprkos upozorenju iz Ministarstva za prostorno planiranje i životnu sredinu, uvođenje notara svi pozdravljaju.

 Registar investitora

Da podsetimo, po Zakonu o planiranju i izgradnji Registar investitora predviđa javnu evidenciju o svim raspoloživim podacima o fizičkom ili pravnom licu kao investitoru. Treba da sadrži podatke o izvršenom inspekcijskom nadzoru - urbanističkom, građevinskom, inspekcije rada, ekološkom, komunalnom... Lice ovlašćeno za vođenje Registra obavezno je da obavesti sve nadležne organe da dostavljaju neophodne podatke , među kojima su gradska uprava za inspekcijske poslove, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, Osnovni, Apelacioni i Privredni sud u Novom Sadu i drugi. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana