Srpskim firmama nedostaje inventivnost

Objavljeno: 31.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Srpskim firmama nedostaje inovativnost da bi bila konkurentnija, upozorava danska ambasadorka Meta Kjuel Nilsen. Simbolična ulaganja u istraživanja

Za početak špargla. Umesto paradajza i paprika poljoprivrednici sa juga Srbije proizvodnju bi mogli da obogate asparagusom ili brokulama. Moguće ih je transportovati i na udaljene destinacije, a žitelji nekih severnih zemalja za kilogram špargle, van sezone, dali bi i po 1.000 dinara.

Ovo bi bio savet Mete Kjuel Nilsen, ambasadorke Danske u Srbiji, poljoprivrednim proizvođačima. Inovativnost i preduzetnički duh nedostaju Srbiji, a Evropa je davno shvatila da bez njih nema izlaska iz krize. Jasno je to mnogima i u našoj zemlji, ali najveći san većine mladih i dalje je - državni posao.

- Nove ideje se obično ne primenjuju u javnom sektoru - upozorava Lu Brefor, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.

- Inovativni rast zavisi od privatnog sektora. Obrazovni sistem, čini se, i dalje više obrazuje za poslove prošlosti, nego za poslove budućnosti. Inovativnost ne znači novi proizvod, već novi način proizvodnje koja je bolja i jeftinija.

Srbija ne ulaže dovoljno u istraživanja. Prema poslednjim podacima, to iznosi svega 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda. Evropski prosek je deset puta veći.

Uloženih hiljadu dinara u potpuno novi proizvod na tržištu ostvaruje prihod od 35.000 do 93.000 dinara. Ista suma uložena u unapređenje poslovanja firme se vraća od najmanje 11.000, pa do 24.000 dinara, pokazuju istraživanja. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana