Stanovi sve jeftiniji, kupaca nema

Objavljeno: 31.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Cene stanova u Srbiji sve su niže, ali je i kupaca sve manje. Glavni krivci su ekonomska kriza, niska kupovna moć stanovništva i skupi stambeni krediti. 

Ako želite stan velike kvadrature, a pri tom još imate novca, onda je sada prava prilika za kupovinu. Možete ga dobiti po znatno povoljnojoj ceni nego pre godinu dana, kažu u agencijama za nekretnine.

Mnogi razloge za slabiju prodaju nekretnina vide i u skupim kreditima. U bankama su potvrdili da je interesovanje za stambene kredite znatno opalo. Bankari ne očekuju smanjenje kamatnih stopa i ukazuju da su stambeni krediti kod nas povoljniji nego u regionu, ali da su od onih vezanih za stranu valutu za građane privlačniji krediti koje subvencioniše država.

Katarina Lazarević, agencija za nekretnine Alka, kaže da je "bilo nepojmljivo da stan 'salonac' kod Tašmajdana košta 1.600 evra po kvadratu i da ne može da se proda pet meseci, ali to se sada desilo". 

- Cene su značajno opale u Beogradu na nekim lokacijama kao i u Medakoviću, Mirijevu, na Karaburmi. Od nekadašnjih 1.300 evra, kvadrat se sada plaća i ispod hiljadu evra - navodi ona. 

Cene jesu niže, jer je potreba za stanovima velika, ali je kupaca sve manje, zbog opadanja njihove platežne moći. Najtraženiji su stanovi površine do 50 kvadrata, kojih je sve više na tržištu.

Situacija je nešto bolja u Kragujevcu, gde je, prema rečima agenata za prodaju nekretnina, prodaja od jeseni u blagom porastu. Ipak, napominju da je u novoizgrađenom naselju Smolvil, za godinu dana prodato svega 20 odsto stanova. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana