Srbiju čekaju nova poskupljenja, siromaštvo, dugovi

Objavljeno: 31.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Šanse za oporavak privrede su minimalne, pre svega zbog prezaduženosti, dugih rokova plaćanja i velikih nameta, smatraju privrednici.

Sve veće siromaštvo dovešće do pada prometa, kurs evra i dalje će biti nestabilan, a krediti kod banaka sve teži i papreniji.

Istraživanje Unije poslodavaca u 242 male, srednje i velike firme pokazuju pogoršanje stanja u privredi tokom leta i jeseni ove godine. Većina privrednika je u anketi naglasila da će biti zadovoljni ako ne dođe do daljeg pada prometa robe i usluga, pišu Večernje novosti.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca kaže da je posebno zabrinjavajuće to da je ukupno 66,12 odsto anketiranih navelo da očekuje isti nivo ili pad prihoda, što pokazuje da su izgledi za oporavak privrede, porast prihoda i zaposlenosti veoma mali.

Od nove vlade u prvih sto dana mandata privrednici traže da stabilizuje kurs evra, da obezbedi veća ulaganja u proizvodnju i da podršku plasmanu domaće robe u inostranstvu.

Očekuju i da se ukinu prekobrojne agencije, uvede elektronska uprava i racionalizuje rad poreske uprave, ali i smanje opterećenja zarada i parafiskalnih nameta i regulišu rokovi plaćanja. Privrednici traže i da se ubrza donošenje građevinskih dozvola i uvede red u javnim nabavkama.

- Na pitanje da li je podizanje PDV dobro rešenje, više od polovine anketiranih privrednika smatra da će to dovesti do većeg pada prometa zbog pada kupovne moći. Da je to prihvatljivo, uz istovremeno smanjenje opterećenja veruje 25 odsto privrednika, a njih 23 odsto je navelo da se moraju tražiti druga rešenja - 
istakao je Rajić.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana