Nemačka: Dajte zlato, ako želite pomoć

Objavljeno: 31.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Spasavanje posustalih ekonomija evrozone za Španiju, Italiju, Portugaliju, Grčku... imaće cenu izraženu zalaganjem njihovih zlatnih poluga. Reč je o planu poznatom kao Evropski pakt za spasavanje, koji uobličava Nemački savet ekonomskih stručnjaka. 

On podrazumeva kombinaciju niskih kamata zajedničkim evropskim zaduživanjem i smanjenje duga, ali tako da se zajednička odgovornost ograničava i vremenski i po obimu.

Plan se, međutim, radi pre svega po meri Nemačke, tako da bude u skladu sa ustavom ove zemlje, ali i političkom situacijom. Nemačka kancelarka Angela Merkel je, naime, odbacila ideju evroobveznica kao ”potpuno nemoguću” prošlog novembra.

U međuvremenu, evropska kriza se produbila, a njena Demohrišćanska partija doživela niz neuspeha na regionalnim izborima. Socijaldemokratska opozicija je, s druge strane, podržala ideju evroobveznica, kao i partija Zelenih.

Plan deli javni dug država evrozone, pri čemu sve do 60 procenata BDP ostaje suvereno, a preko toga se postepeno prenosi u fond za spsavanje i pokriva zajedničkim obveznicama. Italija bi, tako, prenela 958 milijardi evra, Nemačka 578, Francuska 498... sve do 2,3 biliona evra, koliko je iznosio zbir novembra prošle godine. Cifra se u međuvremenu uvećala produbljivanjem krize.

U suštini, Nemačka, kao najjača članica evrozone bi podelila svoju kreditnu karticu za otplatu duga sa Španijom, Italijom i ostalim zaduženim državama, ali bi, istovremeno, držala ”ključ” sprovođenjem discipline. Svaka država bi, naime, morala da jemči za 20 odsto duga svojim zlatnim rezervama koje bi bile upotrebljene u slučaju neispunjavanja platnih obaveza.

Prihvatljiv Nemcima, plan, međutim, sada nije dočekan dobrodošlicom u zaduženim zemljama, kao što su Italija ili Portugalija, koje su, inače, već odolele pritiscima da prodaju svoje zlatne poluge, koje u Rimu teže blizu dve i po hiljade tona, vrednosti gotovo 100 milijardi evra. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana