Španiju muči Wall Street

Objavljeno: 30.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Američki terminski indeksi oslabili su danas jer investitore brine pogoršanje dužničkih problema Španije, kao i rast italijanskih troškova zaduživanja.

Terminski Dow Jones je oko 13:30 bio u minusu 97 bodova, a tehnološki Nasdaq 19,5 bodova. Istovremeno, terminski S&P 500 oslabio je 9,7 bodova, i bio je u ispod fer vrednosti, matematičke formule kojom se određuju cene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok  dospeća terminskog ugovora.

Troškovi zaduživanja Španije danas su ponovo porasli, a indeks Madridske berze IBEX potonuo na najniži nivo u poslednjih devet godina jer investitori strahuju oko stabilnosti španskog bankarskog sastava.

Prinosi po 10-godišnjim španskim državnim obveznicama skočili su za 25 baznih bodova, na 6,67 odsto, najviši nivo od priključenja te zemlje evrozoni.

Takav prinos nadomak je onog koji je Grčka plaćala pre nego što je zatražila međunarodnu finansijsku pomoć.

Očekuje se da će Španija uskoro biti prisiljena da izda novu emisiju obveznica u nastojanju da pomogne posrnulim bankama.

I Italija pod pritiskom

Dodatno, investitore brine i porast prinosa na 10-godišnje italijanske državne obveznice, koji je dosegnuo šest odsto prvi put od januara ove godine.

Američki terminski indeksi nakratko su smanjili gubitke nakon što je Evropska komisija objavila da bi evrozona trebala da krene  prema bankarskoj uniji, razmotriti izdavanje zajedničkih obveznica te da dokapitalizuje banke iz svog trajnog fonda za finansijsku pomoć, a ujedno potiče i rast i da smanji zaduženost.

U nešto većem fokusu investitora na Wall Streetu mogla bi se naći deonica Facebooka, zbog kontinuiranog pada cene te deonice od dana uvrštenja na berzu.

Od makroekonomskih objava, danas se očekuje podatak o prodaji postojećih kuća u SAD-u u aprilu.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana