Banke vole privrednike i kada duguju

Objavljeno: 30.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Iako bankarska statistika pokazuje da svaki četvrti kredit privreda vraća s teškoćama, bankari ipak od ovih klijenata ne odustaju. Posao im je, jednostavno, da prodaju i zbog toga jasno stavljaju do znanja da su im i mali i veliki privrednici poželjni zajmoprimci.

Tako je Unikredit banka saopštila da je, uprkos krizi, korporativni sektor i dalje među najatraktivnijim poslovnim segmentima, s obzirom na to da je nivo njegove zaduženosti daleko ispod proseka u zapadnoj Evropi, a Sosijete ženeral banka je za preduzetnike obezbedila specijalni paket s nižom kamatom.

Otkud takvo jasno opredeljenje kada podaci Narodne banke Srbije s kraja marta pokazuju da je 22,1 odsto kredita privredi u docnji, što je, istina bolje nego prošle godine, kada je kašnjenje iznosilo čak 24,6 odsto odobrenih iznosa. Prema podacima Udruženja banaka Srbije, docnja pravnih lica meri se s 14,8, a preduzetnika s 11,5 odsto.

Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke kaže da takozvaniloši krediti zaista beleže izvestan rast, ali se i dalje u ovoj bancikreće u prihvatljivim okvirima. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana