Oko 670.000 ljudi u Srbiji zaista traži posao

Objavljeno: 30.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, D

Pad proizvodnje, loše privatizacije, neulaganje u realni sektor, ekonomska kriza - sve to dovelo je do drastičnog pada broja zaposlenih u Srbiji. Na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja je više od 770.000 nezaposlenih, a na osnovu podataka ankete Zavoda za statistiku, stvarno nezaposlenih je za oko 100.000 manje jer je to broj onih koji su prijavljeni, ali aktivno ne traži posao ili radi na crno. 
 
Razloga za to je mnogo, a među najvažnijima je, svakako, da valja preživeti svaki mesec, pa oni koji su na evidneciji NCZ, često, svesno, prihvataju poslove koji im neće doneti radni staž, ali će im doneti neohpodna sredstva za život.

Uz veliki broj nezaposlenih mladih kadrova, sve češće s višom i visokom školom, zabrinjavajuće je i to što je čak oko 280.000 nezaposlenih, starijih od 45 godina. Oko 15 odsto njih, što je više od 35.000 ljudi, uopšte ne traži posao, pa se slobodno može reći da oni nemaju nadu da će ga naći preko institucije koja je poserednik između njih i poslodavaca, ili sporadično rade.

Po svemu sudeći, ogoraman teret ekonomske krize pao je upravo na ljude starije od 45 godina, koji su se, ođednom, bukvalno našli na ulici, nespremni da se suoče s novom situacijom. Pri tome, reč je o ljudima čija se deca, uglavnom, još školuju i zavise od primanja roditelja, pa nije teško razumeti kako na njih utuče nemogućnost da im obezebede i minimum životnih prilika i kako se to, naravno, reflektuje na decu. Jalovi dolasci i prijavljivanja u NCZ, za mnoge je dodatno poniženje i zato se, radije odlučuju da to ne čine ili da posao nađu na nekoj drugoj strani. Uz prijavu ili bez nje.

Kao i uvek u krizna vremena, na udaru su, najčešće žene, a budući da je na njima, i dalje, bez obzira na 21. vek, i domaćinstvo, one su spremnije da prihvate bilo kakav posao. Naravno, teško se odlučuju da govore javno, jer i bez toga su na margini, a tu je i strah da bi ih kazivanje o onome što ih muči moglo udaljiti od eventualnog dobijanja posla. Zato ćute, odmahuju rukom, s nepoverenjem.

A kako i ne bi, kad umesto radnog mesta u banci, i 25 godina staža, žena koja se bliži pedesetoj godini, sada radi na pijaci. Leti, zimi, po kiši ili vrelini, svejedno. Naravno, dani prolaze, godine takođe, radna knjižica ostaje prazna, ali se mora. I, ponekad nije teško, kaže, jer ima cilj, sin se školuje, sad bi trebalo da upiše fakultet, a i muž je ostao bez posla. Na šaltere NCZ išla je na početku, puna nade, a sada više ne, i ne očekuje ništa, ne samo zato što je i dalje nezaposlena, već zato što je mnogo mladih bez posla.

Ima i onih koji odlaze da rade na poljima, za nadnicu, muškarci i na građevinu, ali i do tog posla je sve teže doći, jer je mnogo nezapsolenih, a biraju se mlađi. Tako za na zapošljavanje starijih od 45 godina nije značajno pomoglo ni to što je Vlada Srbije omogućila da privatne firme koje ih zaposle godinu dana ne plaćaju porez na zaradu i doprinos za PIO. Jer stariji ne mogu da povuku, veoma često je reč o ljudima sa srednjom stručnom spremom, bez znanja jezika i, uglasvnom s malo iskustva s radom na računaru, pa je izbor mlađih radnika bolja opcija.

Kako Srbija postaje sve starija, sve će više biti onih koji će biti u penziji ili na putu do nje, a ako se ne stvori emabijent u kojem će se pokrenuti privreda, otvoriti nova radna mesta, zaposliti i mladi, i oni koji imaju isksutvo, a nemaju posao, brojka nezapsolenih će rasti, a broj izdržavanih, na budžetu, takođe.

Gore od goreg

Među nezaposlenima ima onih koji su bez posla ostali kao tehnološki višak, pa nekoliko meseci, u zavisnosti od dužine radnog staža iza sebe, dobijaju naknadu za nezaposlene i, dok to traje imaju vremena da traže posao. Oni se, redovno javljaju u NCS , a uz one kojima je do penzije ostalo malo, ima i onih koji će, kad naknada prestane da kaplje, ostati dosta godina da bi stekli uslov za penziju. Takođe, ima i onih koji su dobili otkaz, jer su njihove firme prestala da postoje, bez otpremnine i bez mogućnosti prekvalifikacije i koji, godinama obijaju pragove NCZ i jednostavno, ne znaju šta ih je snašlo. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana