Imovinu plene bivši direktori, bankari...

Objavljeno: 28.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

O privatnim sudskim izvršiteljima pričalo se kod nas baš mogo u prethodnih godinu dana. Sada je vreme da se sa teorije pređe na praksu. Podaci Ministarstva pravde govore da je 70 ljudi već položilo izvršiteljski ispit, a njih 64 je imenovano i mogli bi da počnu sa radom čim polože zakletvu. 

Pomoćnik ministra pravde Vojkan Simić kaže za „Dnevnik” da bi nekolicina moglo da startuje već ove nedelje. Preostali bi na dužnost mogi da stupe 10.jula.

- Pored ispita i zakletve potrebno je da ispune druge uslove - kaže Simić.

- To se odnosi na uređenje kancelarije, zaključenje ugovora o osiguranju od profesionalne odgovornosti. Pored toga potrebno je da izvršiteljima u potpunosti okončaju posao koji su do sada obavljali.Tokom protekle sedmice organizovali smo dodatnu trodnevnu obuku imenovanih kako bi se što bolje pripremili za novi posao. Već je formirana Komora izvršitelja, a osnivačka skupština je održana 14. maja. Zakonom je propisano da privatni sudski izvršitelji mogu postati samo pravnici koji imaju položen pravosudni ispit i dve godine radnog iskustva. Naravno svi koji su polagali ispit su to ispunili a što se tiče poslova koje su ranije obavljali oni su priličo raznoliki. To su bivše sudije, advokati, direktori banaka, državni službenici, oni koji su radili u lokalnoj samoupravi, bivši preuzetnici ima i drugih zanimanja ali manje.

Nije zgoreg podsetiti koji su to poslovi koje će ovi privatnici raditi. Simić objašnjava da će oni određivati način izvršenja ukoliko to nije odredio izvršni poverilac. U njihovoj nadležnosti biće naplata novčanih potroživanja po osnovu pruženih komunalnih usluga. Zadatk će im biti da utvrde idetitet stranaka i učesnika u postupku izvršenja.

Da bi se naplata omogućila prikupljaće podatke o imovinskom stanju dužnika. Tu je zatim sam postupka odnosno popis, procena imovine, plenidba i prodaja pokretne i nepokretne imovine. Izvšitelj o svom trošku i na svoju odgovornost može poveriti trećim licima prodaju imovine. On može da prima i čuva popisanu ili obezbeđenu imovinu dužnika te da nalaže prenošenje vlasništva nad imovinom i da obavlja deobu imovine i novčanih sredstava nakon prodaje. Prima i prenosi novčana sredstva u skladu sa zakonom .

Sprovodi iseljenje i druge radnje koje su neophodne da bi se omogućilo sprovođenje izvršenja,a sve to u skladu sa zakonom i drugim propisima. Na zahtev dužnika ili poverioca posreduje u cilju postizanja sporazumnig rešenja.

Ovakav vid pomoći kod izvršenja presuda nije besplatan. Na početku postupka troškove podmiruje poverilac a nakon njegovog završetka plaća ih dužnik.

- Izvršitelj ima pravo na naknadu troškova, a visina nagrade se određuje po tarifi koju je donelo Ministarstvo - kaže Simić. -Troškovi profesionalnog izvršitelja su viši nego sudski. Zauzvrat od profesionalnog izvršitelja se očekuje kvalitetniji rad i veća efikasnost. Konkretno ako je vrednost potraživanja 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti izvršitelja na ime nagrade može da naplati 430 evra, u domaćoj valuti, plus paušalni troškiv za radnje koje je preduzeo. Privatni izvršitelji su izjednačeni sa sudskim u pogledu prava i obaveza. Ograničenje postoji samo kod izvršenja presuda koje se odnose na porodične i radne sporove za vraćanje na posao. To je ostalo u isključivoj nadležnosti sudskih izvršitelja.

Kada je prvi put pomenuto uvođenje privatnih sudskih izvršitelja kao glavni argument iz ministarstva pravde stigao je podatak da u Srbi ima čak 408.000 nerešenih predmeta za koje je izvršni postupkai toku. Od te brojke 90.000 je na izvršenje čekalo duže od dve godine.Takav broj predmeta zahteva, za efikanso rešavanje, armiju izvršitelja.

Pravilnikom Ministarstva je određen broj za svaki deo zemlje. Za Vojvodinu je predviđeno njih 77. Za sada je imenovano njih 11 za Novi Sad, dvoje za Sremsku Mitrovicu i jedan u Subotici. Inače je za Novi Sad predviđeno 29 izvršitelja, 13 za Sremsku Mitrovicu, 12 za Suboticu, 10 za Pančevo, osam za Sombor i pet za Zrenjanin.

U mestima gde nije predviđen nijedan sve ostaje u nadležnosti sudskih izvršitenja do imenivanja prvog privatnog.

Prve mušterije

Pitanje koje se nameće svakako je i koji će to biti prvi poslovi koji će se naći u nadležnosti izvršitelja?
Mušterije će svakako biti banke jer petina kredita u Srbiji kasni kod otplate. Tu su i komunalna preduzeća koja imaju poduže spiskove neizmirenih potraživanja. Samo u Novom Sadu pred sudom trenutno ima 91.972 predmeta koji se odnose na naplatu po osnovu komunalnih delatnosti. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana