Facebook-najveća propast ove decenije

Objavljeno: 28.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Emisija deonica popularne socijalne mreže Fejsbuk se sve više pretvara u jedan od najlošijih izlazaka na berzu u ovoj deceniji. Mnogi ulagači očigledno ništa nisu naučili od propasti dot.com kompanija početkom ovog veka.

Tada su mnogi ulagači, zamenivši svoje vile gradskim stanovima za socijalne slučajeve, a Ferarije pretplatnom kartom za javni prevoz, na najbolniji način naučili zlatno pravilo - nikad ne kupuj deonice preduzeća u kom ne znaš kako zarađuje novac i gde se može očekivati da će ga zarađivati još više.

Socijalna mreža Fejsbuk je svetski fenomen i mnogi su se polakomili na činjenicu da ima gotovo 900 miliona korisnika i da samo brend vredi milijarde. Tako je prvog dana trgovine njegova vrednost uzetela do neverovatne 104 milijarde dolara. I to za kompaniju čiji je ukupan promet 2011. bio jedva tridesetina te vrednosti - 3,7 milijardi dolara, a dobit jedna milijarda.

Samo nedelju dana kasnije vrednost deonica je izgubila gotovo petinu svoje vrednosti, a izlaskom na berzu se sve više bave advokati i sudovi. Postoje ozbiljne sumnje, naime, da su određene banke izabranim velikim investitorima, savetovale da drže svoj novčanik podalje od Fejsbuka jer "poslovanje raste sporije nego što se može očekivati."

Od prvog trenutka vrednost deonica je počela da "klizi" ispod početne cene od 38 dolara, pa su mnogi novopečeni milijarderi iz samog Fejsbuka deo svojih deonica pretvorili u "pravi" novac. Među njima je i Mark Zakerberg koji je već u prvim trenucima trgovanja na prodaju ponudio svojih deonica u vrednosti od oko jedne milijarde dolara. Doduše, on još ima deonica u vrednosti od oko 16 milijardi.

U svakom slučaju, mnogi koji su i kupili deonice to nisu učinili zbog njegovog skromnog prometa i još skromnije godišnje zarade, nego u nadi da će neki "veliki" IT ili medijski koncern poželeti da preuzme Fejsbuk. Verovatno će se to i dogoditi, ali za sada je i takvim velikim kompanijama mudro da pričekaju da vrednost deonice još više padne.

Tako Blumberg procenjuje da će već do kraja ove godine deonica vrediti najviše 22 dolara - čitavih 45 odsto manje nego prvog dana izlaska na berzu.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana