Privredu već osigurava kurs od 122 dinara za evro

Objavljeno: 28.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Na kursnoj listi ovih dana ništa novo: dinar pada, pa smo opet na istorijskom minimumu. U petak to je po srednjem kursu bilo 115,75 dinara. Građanima koji imaju indeksirane zajmove ostaje da plaćaju, ako mogu, i pitaju se šta će tek biti za par meseci. 

Privrednici imaju načina da se zaštite od naglih kursnih promena. Instrument se zove hedžing i ima ga u više oblika. A suština je u tome da klijent sa bankom dogovora kupovinu ili prodaju strane valute sa dospećem u određenom trenutku, u budućnosti. Posao sklapaju pravna lica sa finansiskim kućama, a odnosi se na konvertibilne valute. Lakše je sve interese tu uštimati kada su valute na koje se posao odnosi prilično stabilne. Nažalost, to se ne može reći ni za naš dinar a ni za evro. Zato se ta evropska valuta kod nas ugovara na nivu od 118 do 122 dinara. Zbog svega toga se privrednici ovih dana više interesuju za hedžovanje nego što su spremni da sklope konkretne poslovne ugovore.

Banke ove poslove nazivaju termitske transakcije. Veoma su popularne kod preduzeća koja uvoze robu, jer se ovako osiguravaju od rasta vrednosti inostrane valute. Preduzeću koje je uvezlo proizvode koje treba daplati za 60 dana, neophodno je da ima stabilan kurs. Samo tako može u predviđenom roku da proda robu, plati partneru u stranoj zemlji i pri tome ostvari zaradu. U Unikredit banci kažu da raste interesovanje privrednika za ovaj vid zaštite, jer u vremenima kao ova izolacija od kurnsnih razlika dobro dođe. Rokovi za hedžing se usklađuju sa svakim preduzećem posebno a prema pojedinačnim poslovnim ciklusima.

Oni koji ovih dana ugovaraju kupovinu mogu znati na koji kurs banakri fiksiraju evro. Sve procene nisu iste a po toj računici evro će se za tri meseca termitski fiksira na 118 dinara a na pola godine na 122 dinara .

U Komercijalnoj banci, koja takođe nudi ovaj program, kažu da nije lako sve udesiti da to odgovara i banci i klijentu koji ima obaveze vezane za evro i fiksirane na jedan datum. Jedan od glavnih parametara koji se uzima u obzir kod ovog predviđanja je razlika u referentnim kamatnim stopama između naše i evropske banke. Kod nas je ta stopa 9,5 posto a euribor tek jedan procenat. Kada se ta razlika ukalkuliše u transakciju dobijaju se pomenute sume prema kojima su privrednici skeptični. Razlog što je tako treba tražiti van finasijskih okvira. Jer dinar ne jačaju i ne slabe samo privredna kretanja kod nas. Događaji na političkoj sceni takođe kreiraju kurs i psihološki faktor.Očekuje se da izbor nove Vlade te nastavak pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom utiču smirujuće na dinar. Apsurno tada će banke lakše kreirati ovaj instrument da bude prihvatljiv za privrednike. Jer hedžovanje može da zaštiti od vetra na kurnsoj listi ali ne i od oluje kakvu sada imamo.

Veoma se isplatilo 

Dobro je videti koliko su se zaštitili oni koji su još zimus smatrali da bi pad domaće valute mogao da im donese probleme u poslovanju. Recimo, preduzeće koje je 23. februara sklopilo ugovor platilo je za evro po termitskom kursu 111,65 dinara. Tog dana srednji kurs Narodne banke Srbije bio je 109,35 dinara. Ako je posao ugovoren na 90 dana rok dospeća bio je 23.maj. Tog dana srednji kurs NB bio je 115,50 dinara.Na taj način kompanija se zaštedela i na milion evra posla uštedela je na 3,85 milina dinara. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana