EUR 117,58 USD 103,63 CHF 110,00

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 15.07.20. :: 117.5863 rsd

Novak prevelik i preskup za Takini

Objavljeno: 24.05.2012


Vesti izvor: Kamaticam B92, CNBC

U novembru 2009. Novak Đoković je potpisao desetogodišnji ugovor sa proizvođačem sportske opreme Serđo Takinijem. Ipak, taj ugovor je već sada prošlost.

Pre dogovora sa Takinijem, Đokovićev dotadašnji sponzor Adidas odlučio je da svoj novac "uloži" u Endi Mareja.

Ugovor sa Đokovićem je bio veliki potez za brend koji je nekada "oblačio" Pita Samprasa i Džona Mekinroa, ali već je godinama bio na margini.

Međutim, ove nedelje je objavljeno da su Đoković i Takini odlučili da se sporazumno raziđu. Razlog? Mali brend nije bio u stanju da isprati uspeh srpskog tenisera.

U njihovoj opremi, Đoković je osvojio četiri gren slem turnira i pobedio u 84,7 odsto mečeva, a broj jedan svetskog tenisa je već jedanaest meseci. 

Kako piše američki CNBC, Takini je potpisao Đokovića nudeći mu manju garantovanu sumu, ali i veće bonuse u slučaju dobrih rezultata. Kako je Đoković konstantno pobeđivao kompanija se našla u problemu sa plaćanjem uspeha srpskog tenisera.

Jedan od problema je i to što Đokovićeva oprema nije imala dobru prodaju u Sjedinjenim Državama, koje su glavno tržište za takvu vrstu robe. Najveći problem bila je distribucija i činjenica da je Takini prednost davao evropskom tržištu.

Serđo Takini nije bio u stanju da izdrži Novakov uspeh, piše CNBC.

- Da postanete veliki brend morate da imate sreće da potpišete zvezdu. Oni su to i uradili. Ali to je lakši deo. Sada ne mogu da ga plaćaju jer ne znaju kako da 'naplate' njegov uspeh - navodi američki medij. 

Kompaniju Serđo Takini je za 42 miliona dolara kupio kineski biznismen Bili Ngok. On je, nakon što je Đoković prošle godine osvojio Vimbldon, u Srbiji razgovarao o proizvodnji robe sa Takinijevim logom, kao i o drugim, multimilionskim investicijama. 

Đoković ubuduće "maneken" Japanaca

Novak Đoković je, inače, u Parizu potpisao ugovo sa japanskom kompanijom Uniklo čiju će sportsku opremu nositi narednih pet godina, a prvi put baš u glavnom gradu Francusk, na Rolan Garosu koji počinje 27. maja. Zašto se odlučio na taj potez, pročitajte ovde.27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.17

ostavite komentar