Niko ne naplaćuje porez kao Brazil

Objavljeno: 21.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Vijesti

Brazilska Savezna poreska uprava, jedna je od ključnih tačaka brazilske ekonomije u 2012. piše Rojters.

Predsednica Dilma Rusef računa da će veština agencije za prikupljanje poreza biti njenoj vladi od pomoći kako bi ispunila ambiciozne budžetske ciljeve bez gušenja krhke ekonomije zemlje.

Njena vlada se obavezala ključnom budžetskom cilju poznatom kao primarni budžetski suficit - prihodi minus rashodi osim otplate duga - od oko 72 milijarde dolara u ovoj godini.

Investitori pomno prate ovaj cilj kao pokazatelj da li vlada pumpa previše novca u privredu. Neispunjavanje cilja bi moglo signalizirati veću inflaciju, što bi opet moglo ugroziti ceo program Dilme Rusef, uključujući i njenu inicijativu za niže kamatne stope.

Postoje dva načina za uravnoteženje budžeta, a Rusefova može ispuniti cilj ograničavanjem potrošnje. Međutim, zvaničnici kažu da je ona obazriva prema prevelikim rezovima iz straha da ne nanese štetu ekonomiji koja stagnira od sredine prošle godine. Zapravo, Rusefova je najavila nova smanjenja nekih poreza u pokušaju da oživi preduzetništvo.

To znači da će teret postizanja budžetskog cilju prvenstveno zavisiti od još jednog zvezdanog nastupa Savezne poreske uprave, koja je uspela da poveća naplatu poreza za 10,1 odsto prošle godine, kada je zabeležen privredni rast od samo 2,7 odsto.

Dosad su stvari tekle dobro. U prva tri meseca ove godine vlada je uspjela da uštedi gotovo trećinu svog cilja primarnog suficita za ovu godinu. Prihodi od poreza su porasli za više od sedam odsto u odnosu na isti period 2011.

Agencija, koja je nazvana „Lav“ po svom zvaničnom amblemu, kao i po nemilosrdnim potragama za onima koji izbegavaju da plate porez, koristi sva sredstva – od naoružanih operativaca do premeravanja bačvi piva u pivarama – kako bi bila sigurna da pojedinci i kompanije tačno prijavljuju i u potpunosti plaćaju porez.

Nedavne operacije imale su nazive poput „Crni panter“ i „Delta“, što se obično veže za specijalne vojne snage. Agencija čak koristi i helikoptere prilikom premeravanja imanja milionera kako bi bila sigurna da se stanje na terenu poklapa sa poreskim prijavama.

Niko nije imun: čak je i sama Rusefova kratko bila pod istragom 2009. za vrijeme njenog ministarskog mandata u prošloj vladi, jer je napravila nenamernu grešku u poreskoj prijavi.

Metode ove agencije, kao i visoki i izuzetno složeni porezi, izazivaju gunđanje među brazilskim građanima. Oni ukazuju na lošu infrastrukturu, obrazovanje i druge slabe državne službe tvrdeći da za novac koji doprinose ne dobijaju ni približno zauzvrat.

Međutim, kako je naveo Rojters, drugi se dive retko uspešnoj priči prikupljanja poreza u Latinskoj Americi, regionu u kome su utaja i izbegavanje rame uz rame sa fudbalom kao omiljenom razonodom.

- Kada je reč o prikupljanju poreza, Brazilci su stvarno dobri. Verovatno su među najboljima u svetu - smatra Italo Lombardi, analitičar njujorške agencije Standard čarterd.

Zvaničnici tvrde da je jedna od tajni ovakvog učinka spremnost agencije da ignoriše društveni status i političke veze u zemlji gde obe ove stvari često eliti garantuju određeni stepen zaštite pred sudovima i drugde.

- Uloga poreske uprave je da poreskim obveznicima stavi do znanja da ih držimo na oku i da treba da rade ispravne stvari - rekao je Kaio Kandido, podsekretar za kontrolu u agenciji.

I sami agenti takođe beleže dobar rezultat što se tiče „rada ispravnih stvari“. Slučajeva korupcije ima malo i veoma su retki, što je u oštrom kontrastu sa poplavom optužbi protiv zvaničnika u policiji i drugim javnim službama.

Zvaničnici iz Čilea, Tanzanije pa čak i Kine dolaze u Brazil kako bi saznali zašto je pomenuta agencija tako efikasna.

U aprilu su lokalni mediji javili da je policija zaplenila sportski automobil u vlasništvu Luisa Fabijana, popularnog fudbalera, koji je demantovao navode vlasti da nije platio porez na „audi“ čija je vrednost gotovo 250.000 dolara.

 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana