Đogović: Već smo u grčkom scenariju

Objavljeno: 18.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Alo

Srbija je već ušla u grčki scenario ekonomske propasti, a bolnu istinu će nam saopštiti Međunarodni monetarni fond, kaže ekonomista Saša Đogović.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja navodi da će sa MMF-om nova vlada, čim se formira, morati ponovo da pregovara.

- Da je prethodna vlada pokrenula reforme, cena za njihovo izvođenje bi bila niža, ali će to sada biti skupo plaćeno i imaćemo jednu Grčku nižeg intenziteta - upozorava Đogović. 

On dodaje da ćemo  "imati zamrzavanje penzija, ako ne i njihovo smanjivanje, zamrzavanje plata u javnom sektoru, otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru, a verovatno će se ići i na prodaju Telekoma kako bi se pokrpile budžetske rupe. Doći će i do povećanja starosne granice za odlazak u penziju". 

Đogović kaže da ćemo ovoga puta morati da poslušamo zapovesti MMF-a i navodi da se "sada taj mentor mora vratiti da ne bi došlo do još većeg, strahovitog proklizavanja dinara i do stvaranja inflatorne spirale i pogoršavalja ionako loše poslovne klime u zemlji".

- Inače, svaki taj aranžman je nacionalna katastrofa i sramota jer je MMF stečajni upravnik nad svakom zemljom u koju dođe - naglašava on. 

Saša Đogović kaže da se nalazimo u recesiji i da joj doprinosi i rastuća nezaposlenost, koja je sa 13,6 posto pre četiri godine porasla na 23,7 odsto krajem prošle i ima tendenciju daljeg rasta.

On zato predlaže novoj vladi transformaciju javnog sektora i penzionog sistema. "Mora da se otpusti višak zaposlenih u javnoj administraciji na svim nivoima, da se izvrši reforma lokalne uprave, da se reformiše poreski sistem... Treba doneti i novi zakon o javnim nabavkama kako bi se smanjio prostor za mito i korupciju", kaže Đogović. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana