Hrvati u EU, Srbija lider regiona

Objavljeno: 18.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika, B92

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju iduće godine dovešće do velikih promena u trgovinskim odnosima u celom regionu.

Sa ulaskom u EU Hrvatska će istovremeno istupiti iz CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini i time sve obaveze koje su Srbija i Hrvatska imale u međusobnoj trgovini prestaju da važe. 

Na Hrvatsku će se primenjivati trgovinski režim koji Srbija ima prema EU u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, piše Politika.

Srbija će prema proceni Privredne komore Srbije – u robnoj razmeni sa potpisnicima Cefta sporazuma – Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom, Moldavijom, Unmikom ispred Kosova i Bosnom i Hercegovinom – postići suficit od tri do pet odsto. Ali će zato naš deficit sa EU biti verovatno povećan zbog minusa koji u ovom trenutku imamo u razmeni sa Hrvatskom.

Korist od ulaska Hrvatske u EU osetiće i srpske investicije u toj zemlji. Goran Nikolić kaže da će one biti bolje zaštićene. Sa iznosom oko pola milijarde evra Hrvatska je, među članicama CEFTA, najveći investitor u Srbiji. Nasuprot tome, srpske investicije u Hrvatskoj iznose samo oko 45 miliona evra. Srpske kompanije, kaže Nikolić, nailaze na mnogobrojne prepreke da svoju robu plasiraju na tržište Hrvatske. Takođe, postoje i neke procene da će pojedini hrvatski proizvođači imati interesa da, ne samo u Srbiju, već i u neku drugu zemlju regiona, prenesu proizvodnju ili prave neke poslovne aranžmane, ne bi li i dalje koristile pogodnosti iz CEFTA-a sporazum

Goran Nikolić, naučni saradnik Instituta za evropske studije, smatra da će posle izlaska Hrvatske iz CEFTA sporazuma Srbija imati, zbirno posmatrano, najveće koristi od zone slobodne trgovine na Zapadnom Balkanu. 

On navodi da "Hrvatska ima najkompetitivniju prerađivačku industriju (odakle ide najveći deo robnog izvoza), ali se zaostajanje Srbije lagano smanjuje, što se i vidi i kroz pad deficita Srbije u razmeni sa Hrvatskom".

- Ipak, ulazak Hrvatske u EU neće značiti da je srpska privreda oslobođena pritiska snažne konkurencije zapadnog suseda, kako na domaćem, tako i na tržištu u okruženju. Poredeći bazične makroekonomske pokazatelje dve najveće ekonomije regiona vidljivo je da Hrvatska ima mnogo bolje performanse, i da procene MMF-a ukazuju da će tako i ostati u narednih pola decenije - navodi Nikolić. 

Prema oceni Milivoja Miletića, direktora Biroa za regionalnu saradnju PKS, do većih promena doći će u oblasti poljoprivrede, posebno u trgovini cigaretama s hrvatske i šećerom sa srpske strane. Biće znatno smanjen uvoz cigareta iz Hrvatske zbog smanjene konkurentnosti tog proizvoda na našem tržištu. Inače poslednjih nekoliko godina Srbija je najviše cigareta uvozila iz Hrvatske – oko 32 odsto.

Izlazak Hrvatske iz CEFTE srpskim izvoznicima, sa druge strane otvara mogućnost osvajanja tržišta Bosne i Hercegovine. Ovo je drugo po važnosti tržište za izvoz hrvatske robe, sa udelom oko 11 odsto. Ali ulaskom Hrvatske u EU aktiviraće se carine na mleko, meso, mesne prerađevine, piće i brašno te će ovi hrvatski proizvodi biti manje konkurentni na bosanskom tržištu, što ujedno našim proizvođačima pruža šansu da se tamo pozicioniraju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana