I posle smrti stižu uplatnice

Objavljeno: 17.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Svake godine u Srbiji umre oko 100.000 ljudi, od čega blizu 60.000 penzionera. Desetinama njih, ipak, svake godine i dalje stižu različite vrste uplatnica, poreskih dugovanja, računa, poziva za izbore.

Neki su čak dobijali opomene da uplate zaostali dug za samodoprinos od pre deceniju i po! Nekad, mada ne često, desi se i da umrlima stižu penzije, ali kad se ovakva greška i omakne, porodice dobijeni novac, bez obzira na grešku administracije, uvek moraju da nadoknade.
Posebna "gužva" nastaje u vreme izbora zbog neažuriranih biračkih spiskova. Tako je i ovog puta jedan broj pokojnika dobio glasačke listiće.

Neki od njih umrli su pre dve ili tri decenije, a nekima pozivi stižu redovnije nego dok su bili živi!

Smrt mogu prijaviti: članovi porodice, osobe u čijem je stanu smrt nastupila ili lice koje je prvo za smrt saznalo. Ako je osoba preminula u bolnici, vojnom objektu, studentskom domu ili zatvoru, ove institucije se obraćaju matičaru.

- Za ovakve propuste krive su opštinske i gradske uprave. One su sve podatke i izmene iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih morale da unesu u dokumente - kažu u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nijedan zakon ne precizira obavezu bilo kog državnog organa da obavesti Poresku upravu, Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje ili komunalne službe da je neko preminuo. Nadležni matičar o smrti obično obaveštava Fond PIO. Ako to ne uradi, Fondu se obraća porodica kada traži nadoknadu troškova sahrane.

Matičari su ranije o nečijoj smrti obaveštavali i sud, koji je pokretao ostavinski postupak. Ova praksa je danas zadržana samo u manjim mestima, dok u većim gradovima naslednici sami pokreću ostavinski postupak. Kad imovina bude podeljena i preneta na nove vlasnike, oni se obraćaju i Poreskoj upravi i komunalnim službama da računi stižu na njihovo ime. Greške se, ipak, potkradaju, pa nekad uplatnice za godišnji porez stižu i novim i starim vlasnicima!

- Kada matičar dobije izveštaj o nečijoj smrti, on je po zakonu samo obavezan da unese podatke u knjige rođenih, venčanih i umrlih - kaže Olivera Raičković, načelnik Odeljenja za vođenje matičnih knjiga beogradskog Sekretarijata za upravu.

Ona dodaje da se ovi podaci automatski unose i u elektronski primerak matičnih knjiga. To je jedinstvena baza podataka na nivou cele Srbije, a zakonski rok da ona bude kompletirana ističe za dve godine. Onda će svaka služba, uključujući i Poresku upravu, Fond PIO i izbornu komisiju jednim klikom na dugme moći da proveri ko je živ, a ko mrtav.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana