Klijenti mogu da podignu i do polovine oročenog novca

Objavljeno: 16.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, 24.sata

Banke su počele da nude atraktivne kamatne stope za devizne depozite, ali za nestandardna oročenja od pet, sedam, osam i deset meseci. Klijenti mogu da podignu i deo oročenog novca, a u nekim bankama taj iznos ide čak do polovine.

Za razliku od ranijeg perioda u uobičajenoj ponudi većine banaka su veće kamatne stope za štednju po viđenju. Nekada su one iznosile oko jedan odsto, a danas i do 2,50 odsto na godinu dana. Bankama očito treba izvor novca za dalje kreditiranje, a prikupljanje štednje je način za to.

Pireus banka ima dve specijalne ponude za maj. Prva “Piraeus 30” omogućava klijentima podizanje do 30 odsto oročenog uloga. Klijent može podići novac tokom celog perioda oročenja, i to jednom ili iz više puta tako da zbir ne prelazi 30 odsto početnog uloga. Znači ako imate hiljadu evra, možete da podignete pre isteka oročenja 300 evra. Druga ponuda “Piraeus 50” oročena štednja u evrima omogućava podizanje do 50 odsto oročenog uloga, a potrebno je da oročenje bude minimum 10.000 evra na period od šest ili 12 meseci.

KBC banka za oročenja od 500 evra na devet meseci odobrava kamatnu stopu od 5,40 odsto na godinu dana. Do polovine ovog meseca banka nudi i bonus štednju za evre gde je efektivna kamata po viđenju na godišnjem nivou 1,80 odsto i kao i nagradu za lojalnost u vidu bonus kamate koja iznosi četiri odsto na godišnjem nivou. Alfa banka specijalne uslove nudi za štednju na tri i 10 meseci, dok Moskovska banka na oročenja od sedam i osam meseci, a AIK na pet meseci.

- Bankama je u interesu da nude atraktivne uslove i za rokove oročenja koji nisu standardni, a razlog je i izbegavanje da im oročenja ne dospevaju i istom periodu - objašnjava Dušan Uzelac, autor sajta kamatica.com.

Razlika između nominalne i efektivne kamate

Kada se odluče da novac polože u banku, građani treba da znaju razliku između nominalne i efektivne kamatne stope, koje se inače uvek iskazuju na godišnjem nivou, bez obzira da li je reč o štednji po viđenju ili oročenju. Nominalna kamatna stopa je uvek veća od efektivne i ona je bruto iznos, odnosno onoliko koliko će novca ili kamate klijent da dobije na kraju oročenja bez odbitka poreza. U efektivnu kamatnu stopu uključen je porez od 10 odsto za štednju u evrima koji plaća klijent, zato je ona i manja. Kod dinarske štednje ovaj porez se ne plaća. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana