Grci u strahu podigli 700 miliona evra iz banaka

Objavljeno: 16.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Grci su počeli da intenzivnije povlače novac iz banaka zbog straha od brze devalvacije u slučaju da zemlja napusti evrozonu, piše Rojters. Guverner centralne banke Jorgos Provopulos rekao je da su štediše u ponedeljak povukle najmanje 700 miliona evra. 

Predsednik Karolas Papuljas obavestio je o tome lidere političkih stranaka sa kojima je pregovarao o formiranju vlade, prenose grčki mediji.

- Provopulos mi je rekao da nema panike, ali da postoji veliki strah da bi panika mogla da nastane - rekao je Papuljas.

Prema podacima centralne banke, depoziti grčkih kompanija i domaćinstava iznosili su krajem marta 165 milijardi evra depozita krajem marta, pošto je povučeno 72 milijarde evra od januara 2010. Stručnjaci kažu da je to delom zbog bekstva kapitala, a delom jer Grci krckaju svoju ušteđevinu zbog krize.

Guverner centralne banke izrazio je očekivanje da će u ovom talasu iz banaka biti podignuto oko 800 miliona evra. 

Grci postepeno povlače novac iz banaka već mesecima, ali je tempo značajno ubrzan od kada je postalo izvesno da političke stranke neće moći da formiraju vladu posle izbora koji nisu dali jasnog pobednika.

Prema izvorima iz banaka, štediše u Grčkoj povlače novac iz banaka ali ne panično, kako je to bilo u aprilu 2010. godine, kada je osam milijardi evra povučeno neposredno pre nego što je Grčka dobila pomoć za spas.

U poslednjih nekoliko dana, sve su češće ocene da će Grčka morati da napusti evrozonu i prestane da koristi evro.

Grčki politički lideri nisu uspeli da se dogovore o formiranju vlade, pa će se ići na nove izbore. Ankete pokazuju da su građani sve više naklonjeni levičarskim strankama koje ne gledaju blagonaklono na sporazum Grčke sa međunarodnim kreditorima. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana