Nakon napuštanja evra, letovanje u Grčkoj skoro 'za džabe'?

Objavljeno: 16.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bsiness

Evropske turističke agencije se pripremaju za eventualni izlazak Grčke iz evrozone posle neuspeha da se formira vlada i najave novih izbora u toj zemlji u junu.

Britanski turistički operater Thomas Cook saopštio je da, se ta kompanija sa hotelima pripema za mogući izlazak Grčke iz zone evra.

Tako je TUI Travel PLC naveo da je spreman da promeniti rezervacije svojih klijenata za neku drugu destinaciju ako bude potrebno, ukoliko bi došlo do nemira u Grčkoj, što u toj kompaniji ipak smatraju malo verovatnim.

 - Verujemo da ima pozitivnih i negativnih strana za turističku industriju u slučaju da Grčka napusti evro - navodi se u saopštenju.

Ekonomska i politička previranja u Grčkoj su već negativno uticala na rezervacije za ovo leto i grčki turistički sektor već je javio da je opala potražnja, posebno iz Nemačke. Ta zemlja s najjačom evropskom ekonomijom, predvodi one koji od Grčke traže da provede ekonomske reforme, uključujući i uvođenje bolnih rezova u javnom sektoru.

Prošle godine turizam je doneo 10,5 milijardi evra prihoda što je 15,7 posto grčkog BDP-a.

Neki ekonomisti smatraju da će valuta koja bi zamenila evro, ukoliko ga Grčka napusti, brzo izgubila na vrednosti. To bi značilo da bi letovanje u Grčkoj bilo jeftinije i još privlačnije za turiste.

Iz luksuznog turoperatera Kuoni su saopšili da ta kompanija razmatra mogućnost da izmeni ugovore kako bi se uzela u obzir prednost u slučaju jake devalvacije neke nove grčke valute. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana