EUR 117,59 USD 103,80 CHF 110,44

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 13.07.20. :: 117.5944 rsd

Banke pod rizikom nenaplativih kredita

Objavljeno: 15.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Nenaplativost kredita od građana i privrede je u konstantnom porastu, a ozbiljno pitanje se postavlja da li bi aktiviranje hipoteka imalo odgovarajući efekat, odnosno da li bi banke uspele da se naplate, bez rizika da povećanom ponudom nekretnina obore vrednost imovine koju na papiru imaju. 

Pod zalogom se u Srbiji nalazi oko 934.000 nekretnina koje su građani, preduzetnici, mala i srednja, ali i velika preduzeća stavili kao garanciju da će vratiti zajmove. 

Naime iako mnoge banke nude sve više nekretnina koje su oduzete vlasnicima, one retko kupuju. U poslednje tri godine je cena stanova u padu i za 40 odsto, pa banke ne mogu da naplate svoja potraživanja u potpunosti.

- Prodaja hipotekovanih nekretnina povećava ponudu, ali kada su u pitanju građani, broj nekretnina koje se nalaze na tržištu na ovaj način je isuviše mali da bi se ostvario značajniji uticaj na cene nekretnina - oko 300 hipoteka u odnosu na preko 8.000 stambenih kredita godišnje, na koje treba dodati i stanove prodate za gotovinu - kaže Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke. 

- Banke na kašičicu aktiviraju hipoteke, pre svega velikih preduzeća koja ne mogu da vraćaju kredite, jer bi to povuklo u propast i same banke - tvrde u jednoj od stranih banaka koje posluju u Srbiji.

- Spremni smo da čekamo na rate. Situacija je nešto drugačija kada su u pitanju preduzetnici i mala i srednja preduzeća, kao i građani. Tu aktiviranje zaloge ide brže, ali da bi se naplata potraživanja sprovela do kraja, prođe i tri godine. Uz to, nekretnine nema ko da kupi.

U svetu su mnoge banke propale upravo zbog toga što nisu mogle da naplate dugove. I kod nas bi scenario bio isti. To potvrđuje gubitak Agrobanke od 29,4 milijarde dinara, koji je veći od celokupne dobiti pet najvećih banaka i koji je uticao da prvi put posle gotovo cele decenije bankarski sektor posluje s minusom. Agrobanka je zapala u probleme, jer je odobravala kredite firmama koje nisu mogle da ih vraćaju, a kapital je bio isuviše mali da bi mogao da podnese čekanje na rate. Sada država pokušava da spase ovu domaću banku, ali po svoj prilici jedino rešenje će biti da odreši kesu i sama pokrije minus od više od 200 miliona evra.


 

 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.14

ostavite komentar