Italijani sve više ulažu u Šumadiju

Objavljeno: 15.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Dolazak „Fijata“ u „Zastavu“otvorio je vrata i za druge kompanije iz Italije, koji u Šumadije traže traže lokacije za ulaganje. 

Kompanije su zainteresovane kako za kooperaciju sa našim preduzećima, ali tragaju i za pogodnim lokacijima za gradnju svojih pogona.

Ove srede u Kragujevac dolaze predstavnici čak sedam kompanija iz pokrajine Abruco, čije je administrativno sedište u gradu L'Akvila, a o ozbiljnosti ove posete ponajbolje govori to što će delegaciju italijanskih privrednika predvoditi visoki državni činovnik, direktor odeljka za razvoj Ministarstva ekonomije, dr Vićenco Donato.

U društvu Donata biće zamenik predsednika Državne razvojne agencije pokrajine Abruco, Leandro Verculi, kao i potpredsednik regije, dr Alfredo Kastiljone. 

Goste iz Italije primiće gradski zvaničnici, ali i rukovodstvo Grupe „Zastava vozila“, privrednog društva u okviru kojeg danas radi čak 11 firmi koje su bile u sastavu nekada jedinstvenog sistema, a koje u ovom trenutku zapošljavaju 1.833 radnika, gotovo duplo više nego nova fabrika „Fijat automobili Srbija“, formirana 29. septembra 2008. godine.

Privredna delegacija iz Italije biće gost i našeg Ministarstva ekonomije, a prema rečima direktora Grupe „Zastava vozila“, Dragana Srejovića, cilj ove posete je uspostavljanje novih ekonomskih odnosa Šumadije i pokrajine Abruco.

"Pošto je „Fijat“ preuzeo kragujevačku fabriku automobila, u Grupi „Zastava vozila“, pod čijim su okriljem svojevremeno radila sva „Zastavina“ preduzeća, ostalo je dosta firmi koje sada traže svoje mesto na tržištu. Iako i dalje pripadaju društvenom sektoru, sva ova preduzeća moraju normalno da rade i po mogućstvu se razvijaju, pre svega zbog oko dve hiljade radnika koji su i dalje na državnom budžetu. Zato je nama cilj da svim tim firmama pronađemo strateškog partnera ili bar sklopimo poslovne ugovore, koji će ih održati u životu, a po mogućstvu obezbediti i njihov tehnološki napredak" , izjavio je Srejović.

O mogućnostima saradnje sa šumadijskim preduzećima u Kragujevcu će razgovarati predstavnici firmi IMM, „Prođeto logistiko”, „Kompanjija italijana Rimorki”, IAM, „Tehnomek-SUD”, „Marpres”, „Mar plastik”, a zajedno sa njima biće i prof. dr Di Lilo, predavač na odseku za mašinstvo Univerziteta u L’Akvili. Razgovorima će se, kako se očekuju, priključiti i profesori kragujevačkog Fakulteta inženjerskih nauka.

Prvi kontakti treba da omoguće širenje zajedničkih privrednih aktivnosti na području cele Šumadije, imajući u vidu da je lokalizacija proizvođača autokomponenti jedna od ključnih stavki u realizaciji velikog posla sa „Fijatom“, čija je fabrika već privukla četiri velika investitora. „Džonson kontrol”, „Promo manjeti”, HTL i „Siđit”, podsetimo, spadaju u prvu grupu snabdevača torinske kompanije, koja danas upravlja i američkim „Krajslerom”.

Inače, u Kragujevcu se već nalaze predstavnici jedne druge italijanske regije. Reč je o pokrajini Friuli Venecija Đulija, koja je krajem 2009. godine ovde otvorila svoju stalnu kancelariju. 

Abruco je središnja italijanska regija, poznata po malim i srednjim preduzećima koja gravitiraju ka ekonomskom centru u Peskari, a njihova proizvodnja je kompatibilna sa privredom Šumadije, odnosno centralne Srbije. Reč je uglavnom o proizvođačima komponenti, odnosno sklopova za različite vrste vozila, ali ima i onih koja mogu odgovoriti visokim zahtevima globalne internet-tehnologije, bez koje je danas nezamisliv razvoj autoindustrije.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana