Stranci spasavaju naša radna mesta

Objavljeno: 10.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Bez direktnih stranih investicija, i to pre svega grinfild, u Srbiji neće biti ni ozbiljnog razvoja, ni rasta zaposlenosti, ni stabilizacije kursa, opšta je ocena domaće stručne javnosti i ekonomske nauke te je jasno šta će biti najvažniji zadatak buduće vlade.  

Deset godina privatizacije je pokazalo da ni najuspešnije prodate kompanije nisu povećale broj zaposlenih već su ga smanjile pa je i to dokaz da nam se bez stranih kompanija ne piše najbolje.

– Jedan od glavnih razloga za investiranje u Srbiju je pristup velikom tržištu od preko milijardu stanovnika zahvaljujući međudržavnim sporazumima o slobodnoj trgovini koje je Srbija potpisala, ocenio je direktor Kancelarije Privredne komore Slovenije u Srbiji Dmitar Polovina.

On je naveo da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini s Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Turskom, SAD, EU, CEFTA i EFTA zemljama, a osim toga, strateškim koridorima 10 (autoput) i sedam (Dunav), Srbija povezuje Zapadnu Evropu s Bliskim istokom, objavljeno je u publikaciji „Strane direktne investicije u Srbiji 2001–2011”. Još jedna od prednosti Srbije za investicije, kako je naveo, je i povoljan poreski režim, a ključni problemi Srbije u privlačenju stranih direktnih investicija su, posebno, sudski sistem, infrastruktura i birokratija.

Poboljšanje poslovnog ambijenta podrazumevalo bi i pojačanu borbu protiv korupcije jer se radi o jednom od najvećih problema u stvaranju dobre i zdrave tržišne privrede i u sprovođenju dobro uravnotežene ekonomske politike koja će podsticati privrednu aktivnost i privlačiti investicije.

– Vlada Srbije je u uslovima ekonomske krize svoju politiku u velikoj meri temeljila na privlačenju stranih direktnih investicija pa je Srbija u proteklom periodu uspela da postane jedna od najprivlačnijih zemalja za investitore u okruženju – ocenio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja NebojšaĆirić.

On je naveo da je u uslovima ekonomske krize, kada ljudi masovno ostaju bez posla, privlačenje stranih investicija jedini način da se neka radna mesta i otvore, objavljeno je u publikaciji „Strane direktne investicije u Srbiji„. Po njegovim rečima, dobro je što je Vlada još pre krize zauzela dobar kurs ekonomske politike kada su u pitanju direktne strane investicije i njihovo privlačenje.

– Mislim na zajedničko delovanje u smeru strateški bitnih investicija iz tri sektora – automobilskog, ICT, kao i elektronskog, ali i vizije Srbije kao idealne proizvodne platforme za izvozno orijentisane investicije – rekao je Ćirić.

Za to je, po negovom mišljenju, najbolji primer „Fijat”, koji će sam podići srpski izvoz 15 posto, uposliti hiljade domaćih radnika direktno, a višestruko više kao kooperante i dobavljače. Na pitanje koliki se priliv stranih direktnih investicija očekuje u ovoj godini, Ćirić je rekao da bismo ponavljanjem rezultata od prošle godine, kada su strane direktne investicije iznosile oko dve i po milijarde dolara, mogli biti zadovoljni.

– Mislim da s projekcijama za ovu godinu treba biti još oprezniji, ali već sada mogu da kažem da bismo ponavljanjem ovog rezultata mogli biti prezadovoljni. Ovo je daleko najviše investicija u poređenju sa svim susedima, a u nivou s jednom Rumunijom, zemljom EU, koja je gotovo tri puta veća od Srbije – rekao je Ćirić.

U Vojvodini najviše investicija

U Vojvodini trenutno posluje oko 230 stranih kompanija, koje zapošljavaju više od 63.000 radnika, pokazuju podaci Pokrajinskog fonda za podršku investicija u Vojvodini (VIP-fond). Po tim podacima, ovi investitori su u Pokrajinu, kroz 307 investicionih projekata, uložili 6,4 milijardi evra, što predstavlja oko 45 odsto svih investicija koje u došle u Srbiju od 2000. godine naovamo. Najvrednije su bile investicije u vojvođanski poljoprivredno-prehrambeni sektor – više od dve milijarde evra. Sledi sektor finansija, s 1,3 milijardom investicija, zatim građevinska industrija (825 miliona), energetika i naftna industrija (515 miliona evra).
Tags: Ekonomija Naslovi 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana