Ako Grčka napusti evrozonu - i Kipar će

Objavljeno: 09.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Srna

Kiparski ministar finansija Vasos Šarli rekao je juče da razvoj situacije u Grčkoj nije pozitivan, dodajući da to treba da zabrine Kipar zbog povezanosti ekonomija dve zemlje.

- Ova situacija nije samo za nas loša, već za celu Evropu. Upravo zbog toga reakcije su prilično negativne - rekao je on, dodajući da je Kipar posebno zabrinut zbog svojih ekonomskih veza sa Grčkom.

Ministar je istakao da on deli gledište da će ako Grčka napusti evrozonu i Kipar učiniti to isto. 

Grčka, koja je dobila pomoć Evropske unije, nalazi se u politički neizvesnoj situaciji nakon opštih izbora u zemlji na kojima su "nagrađene" političke partije koje se protive merama štednje, što je dovelo do pojačane debate o mogućnosti da Atina napusti evrozonu. 

Kiparska ekonomija povezana je sa Grčkom bankarskim sistemom jer kiparske komercijalne banke posluju u Grčkoj uz velike gubitke nakon izmena grčkog duga. 

Šarli nije želeo da kaže šta će preduzeti vlada u slučaju da neka kiparska komercijalna banka zatraži državnu pomoć u cilju dokapitalizacije, ponavljajući da vlada ima mnogo načina kojima može pomoći banci da osigura dokapitalizaciju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana