Španija će potrošiti milijarde na spas Bankije

Objavljeno: 08.05.2012


Vesti izvor: Kamatica

Španija priprema plan državne pomoći za Bankiju, treću najveću banku u toj zemlji, što znači da će ubrizgati milijarde evra državnog novca u banku koja se našla u problemima.

Vlada je time naglo promijenila politiku, jer su donedavno tvrdili da dodatna državna sredstva neće biti potrebna kako bi se sredilo stanje u bankarskom sektoru, a sada su potvrdili da se priprema intervencija, piše The Financial Times.

Ubrzo nakon što je vest objavljena, Rodrigo Rato, izvršni predsednik Bankije i bivši menadžer u Međunarodnom monetarnom fondu je dao ostavku u banci koja je osnovana 2010., spajanjem sedam španolskih štedionica.

Španolski premijer Mariano Rajoy je u radijskom intervjuu rekao da vlada razmišlja o ubrizgavanju državnih sredstava u bankarski sektor, ako bude potrebno.

 - Ako bude potrebno da se reaktiviraju krediti kako bi se spasio španski bankarski sistem, ne bih isključio ubrizgavanje državnih sredstava, kao što su učinile sve evropske države - rekao je Rajoy.

Vlada može da upumpa sredstva u Bankiju preko državnog Fonda za restrukturiranje banaka Frob i razmišlja o izdavanju konvertibilnih obveznica, rekao je izvor iz Ministarstva financija.

Izvor nije hteo da kaže o kojem se iznosu radi, ali španjolski mediji tvrde da bi Bankia mogla dobiti između 7 i 10 milijardi eura dodatnog kapitala. Iz banke su odbili komentirati.

U aprilu je MMF izdvojio Bankiju kao najveći rizik za stabilnost španskog bankarskog sektora, pa su predložili da ona i ostale banke preduzmu “brze i odlučne mere kako bi ojačale svoje bilanse i poboljšale upravljanje i vođstvo”. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana