Bankrotirao prvi američki javni penzioni fond

Objavljeno: 03.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, WSJ, Bank

Penzioni  fond na Marijanskim ostrvima, američkoj teritoriji na Pacifiku dugo godina savetovan od strane Merrill Lyncha, u aprilu je proglasio bankrot, a do 2014. bi mogao u potpunosti da ostane bez sredstava. To je prvi američki javni penzioni fond koji se našao u takvoj situaciji. 

Imovina javnog penzionog fonda trenutno iznosi 256 miliona dolara, a predviđeni penzioni troškovi u narednih 20 godina iznose milijardu dolara, piše The Wall Street Journal. Ostrvski penzioni fond u aprilu ove godine proglasio je bankrot i tako postao prva američka teritorija na kojoj je došlo do urušavanja javnog penzionog fonda.

Razlozi za takav rasplet variraju od preterano velikih povlastica, neadekvatnog doprinosa penzionom sistemu od strane ostrvskih vlasti pa sve do optužbi na račun Bank of America i Merrill Lynch za loše investiciono savetovanje.

Određen broj penzionera za bankrot penzionog fonda smatra presudnim upravo loše 22-godišnje investiciono savetovanje Merrill Lyncha, investicione i savetodavne institucije koja je od 2008. u vlasništvu Bank of America. Skladno tome ostrvski penzioneri u oktobru 2009. podigli su sudsku tužbu protiv Merrilla.

Naime, na pragu finansijske krize tri četvrtine ukupne imovine penzionog fonda uloženo je u deonice što se kasnije pokazalo velikom greškom. U septembru 2007. fond je raspolagao s imovinom vrednom 510 miliona dolara, a tokom 2008. izgubio je 115 miliona dolara zbog navedenih investicija.

Predstavnik Merrill Lyncha istakao je kako je penzioni fond radio prema strategiji povećanja svoje stope povrata kako bi zadovoljio finansijske potrebe za obećanim isplatama, dodavši kako su rizici koji su stajali iza takve strategije bili raspravljani.

Također, uprkos krizi, iz Merrilla naglašavaju da je njihova investiciona strategija u poslednje 22 godine penzionom fondu donela zaradu od 344 miliona dolara.

Pred kraj 2010. fond je raskinuo ugovor s Merrillom i kao novog savjetnika angažovao Wilshire Associates. Fond je otada većinu imovine premestio u manje rizičnu imovinu s nižim prinosima, a kako je imovina kojom fond trenutno raspolaže znatno manja od nadolazećih obveza procenjuje se da bi već 2014. mogao ostati bez sredstava.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana