Evropa ne može da se dogovori o kapitalu banaka

Objavljeno: 03.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business.hr

Ministri finansija zemalja članica Evropske unije nakon višesatnih razgovora nisu uspeli da postignu dogovor u vezi s osnovnim kapitalom banaka pa su najavili da će se time ponovno baviti na redovnom sastanku 15. maja. 

 - Primajući na znanje podršku kvalifikovane većine za privremeni kompromisni tekst, Veće je odlučilo da ponovo razmotri to pitanje 15. maja s ciljem postizanja dogovora o celovitom paketu - kaže se u zaključcima Veća za finansije i ekonomiju (ECOFIN). Sastanak Ecofina počeo je u srijedu prepodne, a završio u ranim satima u četvrtak ujutro.

Danska ministrka finansija Margrethe Vestager, koja je predsedavala sastankom, izjavila je da je još preostalo da se rešie neka tehnička pitanja i da dogovor očekuje 15. maja. Dodala je da je tokom sastanka "rešeno dvadesetak spornih tačaka".

Sastanak je sazvan kako bi ministri pokušali da usuglase zakonski okvir u vezi s osnovnim kapitalom banaka.

Evropska unija mora u svoje zakonodavstvo da unese pravila dogovorena na globalnom nivou, tzv. Basel III, koja predviđaju postupno povećanje kapitala najviše kvaliteta u bilansima banke sa sadašnjih dva odsto na sedam odsto do 2019. godine.

Kapital najvišeg kvaliteta je osnovni kapital koji banke moraju da imaju u gotovini ili u instrumentima koje je vrlo lako pretvoriti u gotovinu. Basel III je dogovoren u septembru 2010. kako se ne bi ponovila velika finansijska kriza podstaknuta propašću američke investicione banke Lehman Brothers.

Britanci žele više

Ujedinjeno Kraljevstvo traži da EU uvede još strožije norme od onih koje predviđa Basel III i da o pitanju odnosa obveznih rezervi u bankama odlučuju nacionalni regulatori, a ne Evropska komisija. Njihov stav dele i Poljska i Češka.

Francuska, Nemačka, Luksemburg i Austrija zauzimaju se za to da u svim članicama EU vladaju jedinstvena pravila. One ističu da u slučaju još strožih kriterija banke ne bi imale dovoljno sredstava za finansiranje ekonomije i pribojavaju se da bi banke u zemljama koje imaju veći udeo obveznih rezervi privlačile više investitora na štetu ostalih zemalja članica.

 Veće EU-a o ovom pitanju odlučuje zajedno s Evropskim parlamentom, a dogovor trebaju da postignu do kraja godine jer se nova pravila počinju primenjivati od januara sledeće godine. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana