Nekretnine su nam zastarele i ruinirane

Objavljeno: 03.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Stambeni fond u Srbiji broji gotovo 3,5 miliona kuća i stanova, ili više od 210 miliona kvadrata. Prema podacima Privredne komore Srbije, prosečna starost tih zdanja premašuje tri i po decenije, a oko 30 odsto zgrada odavno je zrelo za ozbiljnu rekonstrukciju.

Da se stambeni fond dovede u ispravno stanje, koje garantuje bezbednost građana, potrebno je oko pet i po hiljada evra po stanu. Za celu Srbiju, to znači investiciju koja se meri milijardama evra.

Prema propisima, vlasnici stanova dužni su da brinu o održavanju zgrada u kojima žive. Na to ih obavezuje zakon zbog njihove bezbednosti, ali i sigurnosti prolaznika. Međutim, zbog slabe platežne moći malo je stambenih zgrada koje se uredno održavaju

Prema predlogu PKS, građanima bi trebalo omogućiti povoljne kredite, tako da mesečna rata ne prelazi 50 evra. Tim ulaganjem ne samo što bi osigurali svoja zdanja od propadanja, već bi rekonstrukcijom postigli i energetsku efikasnost, a kroz manje račune za struju i vodu, uloženi novac građani bi povratili već u roku od pet godina. Novac koji se sada plaća za tekuće održavanje, u proseku po pet dinara za kvadratni metar, ne podrazumeva ozbiljne radove, već samo sitne popravke. U okolnim zemljama ta cifra je i desetostruko veća, pa je i održavanje adekvatnije.

Prosečan vek trajanja zidane građevine je 50 godina. Uz redovno održavanje, životni vek se produžava i na 100 i više godina. U zapadnim zemljama posle pet decenija ruše se čitavi stambeni blokovi i grade novi. U zaštićenim gradskim zonama stambena zdanja se u potpunosti renoviraju, s tim što spoljašnji izgled i posle rekonstrukcije ostaje isti.

Stambenim zgradama najveća opasnost preti od vode i vlage. Sada postoje savremeni hidroizolacioni materijali koji u znatnoj meri sprečavaju eroziju građevinskih materijala, omogućavaju zaštitu krovnog pokrivača i sprečavaju da se vlaga kapilarno širi iz temeljnih jama i ugrožava statiku objekta.

Razlika u ceni između starog stana i stana u novogradnji trebalo bi da bude oko 30 odsto, naravno, to zavisi od lokacije, jer što je zona ekskluzivnija, to je razlika u ceni manja. 

 




 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana