Nova upozorenja MMF-a, prevelika rupa u budžetu

Objavljeno: 03.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Domaći bruto proizvod (BDP) zabeležio je pad u prvom kvartalu od 1,3 odsto, prvi put od 2009. Stručnjaci su oprezni u iznošenju prognoza opravka privrede, a MMF je jasan - moramo smanjiti javnu potrošnju i dug.

Ekonomista Stojan Stamenković kaže da mora da sačeka pokazatelje o BDP-u na kraju ovog meseca da bi mogao da prognozira hoćemo li ove godine drugi kvartal uzastopno završiti u minusu.

- Ovakva situacija vodi ka nuli, jer industrijska proizvodnja čini veliki deo svega što proizvedemo. Na domaću recesiju utiče i ona u evrozoni gde su nam spoljnotrgovinski partneri i odakle potiču ulagači - kaže on.

Industrijska proizvodnja je u martu imala rast od 12,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, ali i pad u odnosu na lane od 3,2 odsto. U istom mesecu je ostvaren rast izvoza od 22,7 odsto i rast uvoza od 6,1 odsto. 

Najbolji pokazatelj kretanja u privredi su prihodi u budžet. Iako je to uobičajeno krajem meseca, Ministarstvo finansija ovog puta nije objavilo podatke za mart pa se ne vidi koliko su oni podbacili. 

Zbog lošeg starta na početku godine i prevelike javne potrošnje, rupa u budžetu je bila u februaru 41,6 milijardi dinara, dok je prema dogovoru sa MMF-om za tri meseca bio dozvoljen deficit od 26 milijardi dinara. Sa tom institucijom Vlada će, očigledno, morati da sklopi aranžman na potpuno novim osnovama.

Dokument koji je usvojen na prolećnom zasedanju MMF i Svetske banke ostavio je budućim srpskim vlastima u amanet da na srednji rok skrešu javni dug jer je njegov nivo od 47 odsto BDP-a neodrživ. 

Uz to će smanjenje minusa u državnoj kasi podstaći poverenje kod investitora. Nova fiskalna pravila treba da preispitaju zakonom zakucane izdatke, pre svega za plate i penzije. U MMF-u su svesni da te mere mogu biti bolne. Ako do kraja juna domaća privreda drastično ne popravi rezultate u industriji i rastu izvoza, zvanično ćemo ući u recesiju. 



 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana