Cameron: Nismo ni na pole krize

Objavljeno: 30.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Britanski premijer David Cameron upozorio je da dužnička kriza koja trese stari kontinent nije stigla ni na pola puta i okrivio Evropu za "krizu sa duplim dnom"  koja trese Englesku.

Uz podršku za konzervativaca na najnižem nivou od 2004, samo nekoliko dana pre ključnih lokalnih izbora i izbora za gradonačelnika Londona, Cameron je obećao da će "svaka tetiva biti zategnuta" kako bi se podstakao ekonomski rast.

On je međutim upozorio da neuspeh može doći zbog problema sa kojima je suočava evrozona, i da je kriza starog kontinenta teg koji će Veliku Britaniju vući na dole u godinama koje dolaze.

Kako ocenjuje Dailiy mail njegova izjava će sigurno razbesneti čelnike EU, koji se suočavaju sa izborima u Francuskoj i Grčkoj. U obe zemlje verovatno je da će birači izabrati vladu koja je protiv dogovora "fiskalne unije" koji je Cameron odbio da potpiše.

-  Ne mislim da smo bilo gde u blizini pola puta kroz krizu, jer ono što se događa u evrozoni je velika napetost oko jedinstvene valute sa kojom mnoge zemlje imaju poteškoća da se prilagode - izjavio je Cameron za BBC u programu Andrew Marria.

- To će biti vrlo dug i bolan proces u evrozoni dok se dođe do zaključka da li žele svi jedinstvenu valutu s jednom ekonomske politike i sve stvari koje idu uz to, ili će oni imati nešto sasvim drugačije? - rekao je Cameron.

On je takođe odbacio ideju da SAD beleži jači ekonomski i rast i manju zaposlenost jer je odloženo smanjivanje potrošnje i povećanje poreza.

- Pre svega, Amerika planilra strože mere štednje nego što smo ih sproveli ovde u Velikoj Britaniji. Druga tačka - oni nemaju evrozonu na svom kućnom pragu -  rekao je.

Cameron je priznao da poslednji podaci pokazuju da je privreda Britanije usporila za 0,2 posto u prva tri meseca ove godine - što znači da je Velika Britanija je u svom prvoj recesiji sa dvostrukim dnom od 1975 - što je izuzetno razočaravjuće.
 

On  je istakao da će Velika Britanija proći "vrlo težak, mukotrpan proces rebalansiranja svoje ekonomije zbog zavisnosti o finansijskim uslugama i javnom sektoru.

Anketari veruju da je "double dip"  odnosno recesija sa duplim dnom,  potencijalno daleko više štetna za projekte Cameronove vlade od nedavnih kontroverzi oko njegove veze s Murdokovim medijskiom carstvom.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana