Kolike bonuse imaju domaći bankari?

Objavljeno: 30.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Da li ovdašnje banke svom menadžmentu daju bonuse? Daju. Bez svake sumnje. Ipak, kod nas je ova tema obavijena velom ćutanja ili – zidom privatnosti.

Oko bankarskih bonusa u svetu merenih stotinama miliona dolara prethodnih godina, u toku nove velike svetske ekonomske krize, kada su banke poslovale sa gubitkom, bila se podigla velika prašina. 

U javnosti se, povodom uvođenja prinudne uprave u Agrobanci špekuliše da je u ovoj banci, u kojoj država ima petinu vlasništva, sa gubitkom od oko 290 miliona evra, menadžment dobijao pozamašne bonuse. Uprkos iskazanim gubicima.

Da li zbog toga, tek nedavno Narodna banka Srbije zatražila je od banaka da joj dostave informaciju o zaradama i bonusima rukovodećeg kadra. Nepoznato je,međutim, da li bi to saznanje NBS podelila sa javnošću ili je to bilo namenjeno za internu upotrebu.

Bankari potvrđuju da su zahtev dobili, a u NBS to demantuju i navode da trenutno ne vode kontrolne postupke kod banaka gde bi predmet kontrole bio isplata bonusa rukovodiocima i drugim zaposlenima.

Osim toga, uobičajeni predmet kontrole poslovanja banaka ne uključuje preispitivanje opravdanosti i visine obračunatih i isplaćenih bonusa budući da je reč o pitanjima u nadležnosti akcionara banke. NBS jedino kontroliše ograničenja u raspodeli dobiti po članu 25. Zakona o bankama, gde postoji zabrana isplate dividendi, učešća u dobiti i drugih davanja u određenim situacijama – navodi se u odgovoru NBS. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana