Najkvalitetnije mašine na svetu u Nemačkoj

Objavljeno: 30.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Nemački inženjeri mašinstva koji svoje proizvode po visokim cenama prodaju u inostransvu, žive, moglo bi se reći, pod stalnim pritiskom. Ono što je danas hit ili najnoviji trend, već sutra može se smatrati standardom i samim tim nešto što zapravo već pripada prošlosti. Kako kaže Thomas Lindner, predsednik nemačkog Udruženja raznih branši (VDMA), u globalnom svetu u kojem živimo, upravo je za nemačku izvoznu industriju od izuzetne važnosti da se stalno nalazi u procesima razvoja novih produkta i inovacija. Do sada je to Nemačkoj očigledno sasvim dobro polazilo za rukom. Ali, koliko će joj još dugo uspevati  da zadrži prednost u odnosu na druge zemlje?

Onaj ko se utrkuje i za vratom oseća protivnika koji ga prati u stopu, njemu ne preostaje ništa drugo nego da ubrza tempo – to je na neki način „slogan“ ili uverenje nemačke industrije i tehnologije. S druge strane međutim, ti navodni protivnici, kao što su recimo zemlje poput Kine, na ovo gledaju drugačije.

- Nemačka se prema kvalitetu svojih proizvoda, konkretno, raznih mašina, nalazi na samom vrhu. U poređenju sa Nemačkom, Kina je negde na sredini ili čak još niže - kaže Liu Hong, profesor na kineskom tehnološkom institutu Harbin, koji je više od 20 godina živeo u Nemačkoj. Uspeh nemačkih proizvoda na svetskom tržištu u svakom slučaju daje mu za pravo.

U čemu je tajna tog uspeha? Zašto Nemačka rade drugačije ili bolje od drugih?

 - U osnovi bi svaka inovacija trebala da se zasnuje na otvorenosti prema eventualnim kupcima ili klijentima. Inovacija u tom slučaju znači, ponuditi prvenstveno one proizvode od kojih kupci mogu imati koristi i da mogu reći: Super! To je nešto čime ću uštedeti vreme i troškove - kaže Ralf Hausmann iz Phoenix Contact, nemačkog proizvođača elektronske tehnologije.

Sedište ovog preduzeća se nalazi u blizini Bielefelda, a u njemu je širom sveta trenutno zaposleno oko 12.000 radnika. Jedna od filijala se nalazi i u Kini budući da je ova zemlja i jedan od kupaca.

- Direktan kontakt s našim klijentima je od izuzetne važnosti - kaže Hausmann.

Slično je i ako se pogleda na način poslovanja kompanije LTG AG. Njeno je sedište u Stuttgartu, zapošljava oko 150 radnika. LTG AG proizvodi ventilatore i razne filtere koji se koriste u velikim fabrikama za uklanjanje prašine iz vazduha.

- Naravno da postoje i kineski proizvođači koji proizvode slične proizvode i koji su još mnogo jeftiniji. Ali njihovi se proizvodi ne mogu usporediti s našima. Naši inženjeri stalno posećuju kupce, odlaze na mesta gde će se ventilatori kasnije postavljati i tamo skupljaju informacije. Prašinu koju tamo sakupe, odnose u laboratorije koji vrše detaljne analize tih mrvica. Na osnovi rezultata tih analiza, mi proizvodimo posebne filtere po njihovoj meri - objašnjava Michael Lipowitsch,  jedan od rukovodilaca ove firme.

Osim proizvodnje po meri kupca, nemačka industrija se nalazi u prednosti i zbog svoje velike fleksibilnosti, odnosno, brzine reagovanja na promene.

- Prednost Nemačke u odnosu na Kinu je upravo u tome da mi ne proizvodimo u tolikim količinama. Zato možemo, da tako kažem, raditi i proizvoditi na inteligentniji način pomoću raznih modula koje onda prema potrebi kombinujemo. Tako naše fabrike mogu da proizvode razne proizvode, a da ne ulažemo mnogo vremena i novca u promenu strukture naših mašina - kaže profesor Detlef Zühlke iz Nemačkog istraživačkog centra za veptačku inteligenciju u Kaiserslauternu.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana