KBC i Alpha banka kažnjenje zbog nepoštovanja zakona

Objavljeno: 26.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

KBC banka i Alpha banka novčano su kažnjenje zbog kršenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, navela je NBS u izveštaju Centra za zaštitu korisnika.

Iako se eksplicitno ne navodi, može se zaključiti da se te dve banke nalaze među tri na čiji rad se u prvih tri meseca ove godine žalio najveći broj klijenata. Naziv treće banke nije namenjen u ovom izveštaju.

Centra za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga NBS primio je naime u prva tri meseca ove godine 686 prigovora (od čega 213 preuranjenih), pri čemu se najveći deo prigovora (91%) odnosio na banke i bankarske usluge.

Od ukupnog broja prigovora pristiglih u prvom tromesečju 2012. čak 48,5 odnosi se na rad tri banke, a od toga 30,4 odsto na jednu banku.

  U navedenom periodu korisnici su se najčešće žalili na :
- način na koji su pojedine banke izvršile usklađivanej ugovora koji su zaključeni pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga
- poteškoćama koje imaju u otplati dugova po osnovu zaključenih ugovora o kreditnim proizvodima
- obračun kamate na dugove po kreditnoj kartici
- način izmirenja dugova po platnoj kartici zbog nerazumevanja uslova njenog korišćenja,. 

 Od 421 podnetih čak 72% prigovora odnosilo se na kredite, 12,6% na tekuće račune, a 8,3 na platne kartice. Kada su u pitanju krediti najveći broj prigovora čak 42% odnosi se na stambene kredite.   

Prema izveštaju Centra broj prigovora koji su pristigli veći su za 73 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je posledica donošenja zakona iako građani i dalje ne poznaju proceduru komunikacije u slučaju kada misle da su oštećeni u odnosu sa bankom, pa je veliki broj prihogovora upućenih Centru preuranjen.

Narodna banka Srbije ranije je objavila da je zabeležen trend porasta preuranjenih prigovora i sugerisala je pravilni postupak za podnošenje prigovora korisnika finansjskih koriniska. Postupak podnošenja prigovora korisnika finansijskih usluga

I korak: upućivanje pismenog prigovora finansijskoj instituciji s kojom imaju ugovorni odnos u skladu s navedenom odlukom i procedurom, a, prema našim podacima, prigovor se najčešće reši upravo u tom koraku, i

II korak: obraćanje Narodnoj banci Srbije – Centru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga u slučaju da korisnici nisu zadovoljni predlogom finansijske institucije za rešenje prigovora ili da im ta finansijska institucija nije odgovorila u roku od 30 dana.

Korisnici mogu da dobiju sve informacije o procedurama ulaganja prigovora na tel. Informativnog centra Narodne banke Srbije 0800 111 110 ili na sajtu www.nbs.rs.




 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana