Nemačka: Fijasko zbog mera štednje

Objavljeno: 25.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Dugoročni plan mera štednje, koji je, na insistiranje Nemačke, zamišljen kao rešenje za krizom pogođenu evrozonu, samo mesec dana posle usvajanja našao se na ivici ambisa.

Dalja usporavanja evropskih ekonomija, sunovrati finansijskih tržišta i politički brodolomi, od kojih se poslednji dogodio u Holandiji, padom vlade, pretvaraju sve više ovo stezanje kaiša u omču oko vrata Evrope.

Stručnjaci primećuju da su danas najveći kritičari politike mera stroge štednje upravo evropske populističke partije. Čak i u Nemačkoj, gde je nezaposlenost niska, a kriza deluje kao udaljeni fenomen, politička scena postaje krajnje nepredvidiva, uočava američki dnevnik ”Njujork tajms”.

Američki dnevnik ”Njujork tajms” uočava da je Španija skliznula u recesiju drugi put za tri godine, sledeći nemačke preporuke za rezove u javnim troškovima, pridruživši se tako Italiji, Belgiji, Holandiji i Češkoj u kojima se ovo već odigralo. Pad holandske vlade, koja je, inače, snažno podržavala Nemačku u planskom asketizmu, ali joj ipak nije pošlo za rukom da progura nove mere štednje, oborio je berze na Starom kontinentu i SAD.

- Od berzanske arene i glasačkih mesta, do ulica širom Evrope, sve je snažnija poruka da zemlje ne mogu rezovima da ostvare fiskalno zdravlje. Potreban im je i rast - uočava list.

Paralelno jačaju zahtevi sa čelnih pozicija MMF, ili američkog Ministarstva finansija upućeni Evropi da popusti budžetske rezove u korist stimulacije potrošnje. Berlin, kome je kriza pružila izuzetnu priliku za ekonomski diktat Starom kontinentu, međutim, ne odustaje od plana stroge štednje. Uprkos teškoćama koje ne poriču, Nemci plan, koji upotpunjava nešto više od bilion evra jeftinih pozajmica upumpanih iz Evropske centralne banke, nazivaju ”pravim putem”.

Analitičari, međutim, upozoravaju na zamke - pozajmice kojima bi trebalo da se finansira rast lako raspiruju finansijska tržišta. Novac koji se pozajmljuje, tako, postaje sve skuplji.

A kriza se produbljuje. Na talasu opšteg nezadovoljstva počinju da profitiraju partije koje, kako primećuje ”Njujork tajms”, evociraju sećanja na ”vajmarsku eru, koja je dovela na vlast Nacističku partiju”. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana