Facebook zabrinjavajuće usporio rast pred IPO

Objavljeno: 24.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Uoči najvećeg IPO-a među internet kompanijama Facebook je objavio kvartalni pad prihoda od 6% i kvartalni pad dobiti od 12%. To je prvo usporavanje poslovnih rezultata u poslednje dve godine, a investitori naglašavaju da su očekivanja za tu kompaniju bila prevelika.

Najveća društvena mreža u prvom kvartalu ove godine ostvarila je pad prihoda i dobiti u odnosu na poslednji kvartal prošle godine, objavili su iz Facebooka. To je prvi pad takve vrste koji je Facebook zabeležio u poslednje dve godine, a njegovo objavljivanje stiglo je u relativno nezgodno vreme, uoči dugo iščekivane najveće javne ponude (IPO-a) neke internet kompanije, piše Reuters. 

Facebook je u ponedeljak objavio i kako je broj korisnika porastao na 901 milion i da ta društvena stranica u proseku dnevno objavi 3,2 miliona komentara i 300 miliona novih fotografija. Od februara kada je Facebook američkom SEC-u predao papire potrebne za IPO broj korisnika porastao je za 56 miliona, a iz Facebooka ističu i kako je od ukupno 901 miliona korisnika njih 526 miliona aktivnih što ovo društvenu mreže čini znatno većom od glavnog konkurenta Twittera. Twitter je u februaru premašio 500 miliona korisnika, ali ih je od toga samo 140 miliona aktivnih.

Poslednjih godinu dana rashodi premašaju prihode

Međutim, uoči IPO-a kojim Facebook planira da prikupi najmanje 5 milijardi dolara što bi ukupnu vrednost kompanije moglo da podigne na 100 milijardi dolara, nisu svi pokazatelji pozitivni.

U poslednjih dvanaest meseci Facebookova potrošnja se gotovo udvostručila, broj zaposlenih se utrostručio, što je dovelo da situacije da su rashodi nadmašili visok rast prihoda od 45% tokom tog perioda.

Dobit je u prvom kvartalu ove godine pala na 205 miliona dolara, odnosno za 12 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2012. U istom periodu kvartalni prihod pao je na nivo od 1,6 milijardi dolara, odnosno 6 odsto u odnosu na poslednji kvartal prethodne godine.

Iz Facebooka su za pad prihoda okrivili oglašivački deo poslovanja koji generiše većinu prihoda, a obično je u prvom kvartalu ispod proseka ostatka godine.

- Brzi rast oglašavačkog sektora u poslednje je vreme zamaskirao takav trend, međutim, takvi bi trendovi u budućnosti mogli da dođu do izražaja - naglasili su iz Facebooka.

Očekivanja investitora bila su preoptimistična

- Ovo je snažnije usporavanje od onog što smo mogli da predvidimo i bez obzira na koji način to okrenuli za kompaniju koja je rasla tako brzo ovakav pad bi pad mogao značiti porast zabrinutosti investitora koji imaju velika očekivanja - izjavio je analitičar Pivotal Research Group, Brian Wieser.

Wieser smatra da će investitori i dalje biti veoma zainteresovani za učestvovanje u IPO-u, ali bi ih rast zabrinutosti mogao podstaknuti da deonice ne drže dugoročno nego da ih prodaju brže.

- Ovo se moralo dogoditi i očekivanja su bila previsoka. Doći će do usporavanja rasta jer ništa nije teže nego udvostručiti prihod kada već imate veliku bazu - istakao je analitičar Pivotal Research Group, Anupam Palit.

Međutim, Palit je istakao da Facebook još uvek za razliku od Googlea ima značajne potencijale na međunarodnim tržištima poput Brazila, Indije i Filipina gde do sada nije uspeo da iskoristi sve svoje potencijale. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana