Država zaustavlja posrtanje dinara

Objavljeno: 24.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Posrtanje dinara je zaustavljeno i poslednjih nedelja domaća valuta kao da se „ušančila” na koju desetinu para više od 111 dinara za jedan evro. 

Za ekonomiste nema dileme da je dalji pad domaće valute, koji je započeo krajem januara ove godine, zaustavila država svojim merama. 

Narodna banka Srbije intervenisala na tržištu prodajom pozamašnih svota deviza, zatim je povećala dinarski deo u obaveznoj deviznoj rezervi čime je povećala tražnju za dinarima.

Takođe, prodaja obveznica Ministarstva finansija je poslednjih nedelja bila čak stopostotno uspešna.

Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije kaže da je u poslednje vreme povećana tražnja za dinarima, a to je postignuto državnim intervencijama.

On navodi da je Narodna banka od februara na odbranu dinara potrošila čak 568 miliona evra. U februaru je prodala 188, u martu 310, a u aprilu 70 miliona evra. Dodatno, NBS je povećala obaveznu rezervu za dinare za pet procentnih poena, čime je povećala tražnju za dinarima.

- Prodaja državnih obveznica bila je vrlo uspešna. Istina uz vrlo visoku cenu od 13 odsto. Investitori su videli spremnost države da spreči dalje slabljenje dinara i posle tog signala vratili su se na ovo tržište - smatra Nikolić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana