MMF nam se vraća odmah posle izbora?

Objavljeno: 23.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević kaže da je u razgovorima sa MMF-om dogovoreno da njihova misija odmah posle izbora dođe u Srbiju. On je kazao da je MMF pozdravio napore Vlade Srbije da i pre izbora donese mere kojima će se učvrstiti fiskalna stabilnost države. 
 
- Naravno, oni su napomenuli da je nakon izbora potrebno uraditi rebalans budžeta, što nas svakako čeka.  Razgovarali smo o tehničkim aspektima aranžmana sa MMF-om, o tome da je predviđeno da rast u Evropi bude nešto niži, a samim tim i u Srbiji, kao i o javnom dugu i deficitu - kazao je Radosavljević. 

Na pitanje da li su predstavnici MMF-a komentarisali najave koje se čuju u izbornoj kampanji da ta institucija više nije potrebna Srbiji, Radosavljević je kazao da „razgovori nisu išli u smeru komentarisanja izbora i izborne retorike, jer je MMF svestan da će posle izbora sesti za sto i razgovarati o onome što je već bilo dogovoreno„.

- Pri tom će biti uzeti u obzir svi novi aspekti, kao što je novi talas svetske krize - zaključio je državni sekretar Ministarstva finansija.

Inače, stalni predstavnik MMF-a za Srbiju Bogdan Lisovolik kaže da će nova vlada morati da uradi rebalans budžeta kako bi omogućio postizanje ciljanog deficita u 2012. Nova vlada mora da ograniči dodatno zaduživanja države, zatim da donese kredibilan program fiskalnog prilagođavanja kojim bi se javni dug vratio u održive okvire, a velika strukturna reforma potrebna je zbog pokretanja ekonomskog rasta, rekao je Lisovolik u najnovijem broju Magazina „Biznis”. „Ekonomski pokazatelji u prva dva meseca ove godine gori su nego što je bilo ko to mogao da predvidi pre samo nekoliko nedelja. Neke od tih slabosti bile su samo privremene, zbog nepovoljnih vremenskih uslova u februaru. Shodno tome, budžetski prihodi su bili manji nego što se očekivalo”, naveo je Lisovolik.

- Da bi se taj problem rešio neophodna je veoma čvrsta kontrola javne potrošnje, veći napori prilikom prikupljanja poreza, ali i neporeskih prihoda, kao što su na primer dividende javnih preduzeća. Neophodno je držati budžet pod kontrolom kako bi se održalo poverenje investitora
- ukazao je stalni predstavnik MMF-a u Srbiji.

Kometarišući pojedine predloge o fiskalnoj politici u predizbornoj kampanji, Lisovolik je rekao da su tokom predizborne kampanje mogli da se čuju razni populistički predlozi ili obećanja koja su u suprotnosti sa mudro i dobro skrojenom fiskalnom i ekonomskom politikom. Jedan od predloga je da se plaćanje PDV-a za mala i srednja preduzeća odloži tek nakon naplate robe i usluga, podsetio je on i ocenio da bi ta inicijativa otvorila značajan jaz u budžetu koji bi morao da se pokrije na neki način, najverovatnije kroz veoma nepopularne mere štednje. Kada je reč o odluci o značajnom povećanju minimalne zarade koja je stupila na snagu u aprilu, Lisovolik je ocenio da ta mera na kratak rok izgleda politički korisno, dok ona zapravo narušava konkurentnost i sprečava otvaranje novih radnih mesta.

- Troškovi ove mere, u smislu izgubljenih radnih mesta, bili bi očigledni tek u narednih nekoliko meseci i godina. Pritom, mera dolazi u trenutku kada je nezaposlenost među mladima veoma visoka, a to je kategorija koja će biti najviše pogođena povećanjem minimalne zarade - upozorio je Lisovolik. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana