`Srbiju posle izbora čeka ekonomski kolaps`

Objavljeno: 23.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Političari prećutkuju narodu da je situacija u javnim finansijama kritična, da Srbija predstavlja loše poslovno okruženje i da dok se to ne popravi nema perspektivu, da će biti još manje ulaganja i radnih mesta, da će se još teže živeti, ka\e Miroslav Prokopijević. 

- U kampanji se sve može izbeći, jer se ona svela na gomilanje neodgovornih izjava, ali se u realnosti ne može izbeći doslovno ništa od toga što nas čeka - smatra on.

Srbiju posle izbora očekuju rast cena, PDV-a i inflacije, još veće slabljenje dinara, smanjivanje plata i penzija i dalja otpuštanja, kaže Prokopijević

- Završetkom izbora okončava se pirotehnika ’slatkih snova’ i na scenu stupa java - kaže Prokopijević, naučni savetnik Instituta za evropske studije i profesor ekonomije na Evropskom univerzitetu u Beogradu.

Prokopijević objašnjava da se “dužnička drama već nazire, ali će se puno jasnije videti posle izbora. Izlaz je u reformi države, velikom snižavanju njenih izdataka, privatizaciji javnog sektora i protržišnim reformama, kojima bi se unapredila konkurentnost“.

- Ali, vlast neće ići tim putem, već će podići PDV, malo odlagati isplate, malo štampati novac, malo snižavati plate i penzije, možda i prodavati imovinu na brzinu. Tako će stvari tonuti, dok sasvim ne zaglave, a onda će uslediti antikrizni, još dijetalniji program - smatra on. 

Prokopijević navodi i da su ekonomski programi stranaka zasnovani na populizmu i da, kako je naveo, predstavljaju ludom radovanje, jer se ne bave rešenjem problema.

- Svi govore o ciljevima (ulaganja, radna mesta, prosperitet), a niko ne pominje sredstva da se to ostvari. Zato su ta obećanja samo ludom radovanje - rekao je on. 

Na pitanje koja tri ekonomska koraka koje naredna vlada mora da preduzme ne bi li građani živeli bolje, on odgovara da “kao i kod bolesti, lekarski rez prvo pogoršava stanje, da bi se ono kasnije popravilo“. 

- Srbija je težak bolesnik, njoj treba sve, a ne samo tri promene. Ali, ako treba navesti samo tri, neka to budu sledeće. Prvo, krajnje pojednostavljivanje postupka otpuštanja, kako bi se podstaklo zapošljavanje - kaže Prokopijević.

Kao drugo, on navodi plaćanje PDV-a po naplati, a ne po fakturi, što bi smanjilo teret privredi i nateralo državu da se zainteresuje za disciplinu plaćanja i rad sudova. 

Treće, prema njemu, je smanjivanje plata u javnom sektoru za najmanje 40 odsto ili otpuštanje 40 odsto tamo zaposlenih.

- A onda bi moralo da usledi još mnogo protržišnih rešenja, da bi jednog dana bili na svojim nogama u ekonomskom smislu - dodaje on. 

Upitan da li će investicije koje su nam stigle preko subvencija opstati, Prokopijević kaže da će neki sigurno da ostanu a neki će otići “ali, suština je da je to subvencionisanje štetočinska politika koja mora odmah da se obustavi“.

- Političari ne rade ono što im je posao - popravljanje poslovnog okruženja, da bi privukli ulaganja. A rade ono što ne bi smeli - rasipaju naše pare da ih privuku - objašnjava on.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana